Ne žele Mercedesove
7

Uposlenici Alpinea najavili štrajk, protive se prekidu razvoja F1 motora

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa uposlenika Alpinea najavila je štrajk zbog planova gašenja F1 programa i kupovine motora od Mercedesa.

Riječ je o uposlenicima u Alpineovom sjedištu za razvoj F1 motora, koje se nalazi u Viry-Chatillonu. Oni su spremni na štrajk, a svoj protest su planirali i na tribinama tokom trkačkog F1 vikenda u Monzi, koji je počeo danas.

Članovi tima u garažama bi mogli nositi crne trake u znak solidarnosti, no same operacije u Monzi neće trpjeti posljedice.

U Alpineu namjeravaju okončati svoj program razvoja motora, koji je počeo prije gotovo pola stoljeća te je drugi najuspješniji u historiji Formule 1 s 12 konstruktorskih titula.

Da li će ovaj pritisak uroditi plodom te promijeniti odluku čelnika Alpinea, ostaje da se vidi.

S druge strane, situacija ne obećava, jer je svima jasno da je Renaultov motor najslabiji na gridu. Mercedesovi i Ferrarijevi motori su superiorniji pa čak i Hondini, koji su se nakon mučenja na početku turbo-hibridne ere poboljšali i donijeli titule Red Bull Racingu.

Nova pravila stupaju na snagu 2026. godine te će još više hibridne snage biti implementirano u motore. Kroz historiju, timovi koji kupuju motore nisu pobjeđivali svoje dobavljače u Formuli 1, no McLaren prekida tu tradiciju te ima bolje rezultate od Mercedesa u oba poretka.

S druge strane, Alpine bi štedio novac kupovinom motora, jer dizajniranje, razvoj i proizvodnja ovih mašina košta višestruko više od kupovine.