Ne mare za rashode
2

Dream team nije smješten u olimpijskom selu nego u elitnom hotelu, ukupni troškovi su 14 miliona eura

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Košarkaška reprezentacija SAD-a i ove godine na Olimpijskim igrama ima tim koji se s punim pravom naziva "Dream team", a taj status itekako košta.

Naime, u olimpijskom selu je smješteno više od 14 hiljada sportista, a tamo se ne nalaze velike američke košarkaške zvijezde.

Još od 1992. godine otkad SAD na OI šalje NBA igrače, oni nikada nisu bili smješteni u olimpijskom selu pa je tako i ovaj put.

Prema informacijama Justina Birnbaua, košarkaška sekcija je iznajmila neimenovani hotel u centru grada s kapacitetom od 800 soba.

U tom hotelu su smješteni i muška i ženska reprezentacija SAD-a, a osim igrača i stručnih štabova, tu se nalaze i porodice sportista kao i obezbjeđenje te rukovodioci i predstavnici NBA lige.

Čitav luksuzni tretman košta oko 14 miliona eura, a osim hotela, u te troškove ulaze i charter letovi, transport opreme i svega ostalog neophodnog igračima u Pariz, prijevoz na treninge i utakmice i sve ostalo.

Primjera radi, SAD će za 20 veslača na Olimpijskim igrama ukupno izdvojiti između 200 i 300 hiljada eura uključujući apsolutno sve troškove.