Nadomak senzacije
27

Južni Sudan u ludilu od utakmice zamalo srušio američki "Dream team", pogledajte promašaj za pobjedu

D. P.
Mnogo prilika imali su Južnosudanci (Foto: Screenshot)
Mnogo prilika imali su Južnosudanci (Foto: Screenshot)
Pripreme za Olimpijske igre u Parizu ulaze u samu završnicu, a košarkaši Sjedinjenih Američkih Država i Južnog Sudana sinoć su nam ponudili pravu zabavu i dramatičnu završnicu koja je ipak otišla na stranu "Dream teama" rezultatom 101:100.

Silne američke zvijezde, koje u Pariz odlaze kao prvi favoriti turnira, nisu nas impresionirale sinoć. Naprotiv, košarkaši Južnog Sudana, koji debituju na Olimpijskim igrama, zamalo su srušili sve te zvijezde američke košarke koje idu u Pariz.

Sudanci su tokom cijele utakmice imali vodstvo. Ono je u pojedinim trenucima iznosilo i velikih 16 poena prednosti, pa je sve aludiralo na jedno od najvećih iznenađenja u historiji, bez obzira što se radi o pripremnoj utakmici.

Amerikanci su dugo stizali rezultat svojih afričkih rivala, a konačno su ga uspjeli preokrenuti na kraju treće četvrtine kada su poveli rezultatom 81:76.

Iako su svi mislili da će SAD nakon preokreta u četvrtoj četvrtini izdominirati protiv svog rivala i ipak na kraju upisati sigurnu pobjedu, to se nije dogodilo. Južni Sudan je u četvrtoj četvrtini držao egal, a na kraju imao napad i nekoliko šuteva za pobjedu.

Posljednje poene na utakmici postigao je LeBron James za vodstvo i pobjedu SAD-a. No, Južnosudancima je ostalo osam sekundi za napad i šut, a imali su priliku iz dva pokušaja.

Prvi šut za pobjedu promašio je Carlik Jones, a onda je njegov saigrač Nuni Omot uhvatio ofanzivni skok i imao dva šuta, te je oba promašio. Mnogi su putem društvenih mreža protestovali smatrajući da je Omot fauliran te da su sudije oduzele pobjedu Južnom Sudanu, ali je na kraju završeno rezultatom 101:100 za SAD.

Amerikance je do pobjede vodio LeBron James s 23 poena te po šest skokova i asistencija, dok je Anthony Davis dodao 15, a Joel Embiid 14.

Kod Južnosudanaca najviše su pokazali Marial Shayok sa 25 poena te Partizanov Carlik Jones s triple-double učinkom (15 poena te po 11 skokova i asistencija).