Plan koji je uspio
79

Bogdanović objasnio zašto Španija dominira u sportu, sve je plod odluke prije 30 godina

H. H.
Rade Bogdanović (Foto: Screenshot)
Rade Bogdanović (Foto: Screenshot)
Nogometni analitičar Rade Bogdanović govorio je o uspjesima Španije i njihovih sportista na velikim takmičenjima nakon što su jučer nogometaši postali prvaci Evrope, a Carlos Alcaraz osvojio Wimbledon.

Bio je to španski dan za pamćenje, a Bogdanović smatra da je presudila mladost i svježina koji su imali u odnosu na svoje rivale španski nogometaši kao i Carlos Alcaraz protiv Novaka Đokovića.

"Realno gledajući ovo je bio španski dan. Jednostavno danas je pobijedila mladost. Bez obzira što nas to boli kao građane Srbije zbog Novaka Đokovića, ali je mladost pobijedila", rekao je Bogdanović.

Bogdanović koji je dio karijere proveo u Atletico Madridu i dobro poznaje prilike u španskoj državi i sportu, kazao je da nije slučajno što španski klubovi, sportisti i reprezentacija dominiraju već 20-tak godina, te da je sve to plod odluke koja je donesena prije skoro 30 godina u toj zemlji.

"Španija kao država je pobijedila, jer je prepoznala sport još davnih dana, a to je bilo 1995., 1996. godine kada su donijeli plan o razvoju sporta i evo sada se to njima vraća jer su vodili računa o svemu. Od samog početka razvoja jednog sportiste, pa do kraja. Evo ovo je rezultat", rekao je Bogdanović i dodao:

"Ovo je njima treća titula prvaka Evrope od 2008. godine, malo li je... Osvajat će oni i dalje, talentovani su, vole sport, jako su skromni... Vidite ovu djecu, oni ubiše koliko kvaliteta imaju i koliko su skromni", poručio je nekadašnji nogometaš Željezničara.

Podsjetimo, Španija je postala prvak Evrope u nogometu savladavši u finalu selekciju Engleske 2:1, dok je Carlos Alcaraz odbranio naslov na Wimbledonu trijumfom u finalu protiv Novaka Đokovića 3:0 u setovima.