Turci baš oslabljeni
146

Danas dobijamo sve četvrtfinaliste Eura: Pred nama i potencijalna poslastica osmine finala

D. P.
Turci igraju bez Calhanoglua (Foto: EPA-EFE)
Turci igraju bez Calhanoglua (Foto: EPA-EFE)
Španija, Njemačka, Portugal, Francuska, Engleska i Švicarska dosadašnji su četvrtfinalisti Evropskog prvenstva, a danas će im se pridružiti još dvije selekcije nakon što se odigraju posljednje dvije utakmice osmine finala.

Jučerašnje utakmice su prilično "zakazale" i nisu nam donijele očekivani visok nivo nogometnog kvaliteta, a posebno se to odnosi na duel Francuske i Belgije, pa se nadamo da će danas rivali biti ofanzivno raspoloženiji i da ćemo u posljednje dvije utakmice gledati uzbudljiviji i efikasniji nogomet.

Prve na teren izlaze selekcije Rumunije i Nizozemske. S jedne strane Rumuni, koji su odigrali iznad svih očekivanja i kao pobjednici grupe prošli u nokaut-fazu, dok s druge strane znatno kvalitetniji Nizozemci koji su razočarali u grupi, ali ipak prošli dalje.

Bez obzira na nastupe u grupi, Nizozemci su ipak veliki favoriti protiv Rumuna zahvaljujući mnogo kvalitetnijem igračkom kadru i očekuje se da danas opravdaju ulogu favorita.

Duel Rumunije i Nizozemske igra se na Allianz Areni u Minhenu s početkom u 18 sati. Glavni sudija je domaći arbitar Felix Zwayer.

Tri sata kasnije trebali bi imati i potencijalnu poslasticu osmine finala između Austrije i Turske. Iako nisu u prvom redu favorita za samu završnicu, posebno Austrija, ali i Turska danas mogu pokazati mnogo toga.

Austrija sjajno vođena Ralfom Rangnickom s klupe želi doći do same završnice, a nogometaši ove selekcije prikazali su možda i najviše u grupnoj fazi osvojivši grupu u kojoj su bili još Francuska i Nizozemska.

S druge strane, čeka ih vrlo talentovana selekcija Turske s mladim igračima koji su željni dokazivanja i na reprezentativnom nivou. No, veliki problem za Turke trebao bi biti neigranje najveće zvijezde tima i najbitnijeg igrača i kreatora Hakana Calhanoglua, koji propušta duel zbog akumuliranih kartona.

Duel Austrije i Turske na rasporedu je od 21 sat, a igra se na Red Bull Areni u Leipizgu. Glavni sudija je Portugalac Artur Soares Dias. Oba duela možete pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.

Parovi četvrtfinala:

Španija - Njemačka

Portugal - Francuska

Engleska - Švicarska

Rumunija/Nizozemska - Austrija/Turska