Utakmica iz snova
0

Turčin je sinoć ponovio podvig Thurama iz 1998., za golove se zahvalio legendi Fenera

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Turske sinoć je u Leipzigu ostvarila veliku pobjedu od 2:1 nad Austrijom, a junak je bio Merih Demiral.
Štoper Turske je postigao oba gola za svoju selekciju na ovom meču, a oba su došla nakon kornera.

Interesantan je podatak da je Demiral prvi nogometaš koji je učinio ono što je legendarni Lilan Thuram uspio u meču polufinala Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske.

Thuram je tada postigao dva gola za Trikolore, a do sinoć niti jedan defanzivac nije uspio da dođe do takvog učinka u mečevima nokaut faze velikih takmičenja.

Demiral je s dva gola ponovio podvig legendarnog Thurama i odveo Tursku u četvrtfinale Eura, gdje ovu selekciju čeka okršaj s Nizozemskom.

Za pogotke protiv Austrije je Demiral zahvalio legendarnom nogometašu Fenerbahčea Selcuku Sahinu, čovjeku koji trenutno obnaša ulogu pomoćnog trenera u stručnom štabu selektora Turske Vincenza Montelle.

"Želim se zahvaliti Selcuku Sahinu, našem pomoćnom treneru. Pokazao nam je slabe tačke Austrije i iskoristili smo ta znanja kada smo imali prilike iz kornera", rekao je Demiral.

Demiral je mrežu Austrijanaca tresao već u 1. minuti, a onda i u 59., dok je jedini gol za nominalne domaćine u Leipzigu postigao Gregoritsch u 66. minuti.