Prvo pretkolo LP
7

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

N. K.
Detalj iz utakmice (Foto: FK Borac/Nikola Kulaga)
Detalj iz utakmice (Foto: FK Borac/Nikola Kulaga)
Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola bili bolji od albanskog prvaka Egnatije.

U prvom susretu odigranom u Banjoj Luci bilo je 1:0 za Borac, dok je večeras u Albaniji bilo 2:1 za domaće. Golova nije bilo u produžecima pa su se pucali penali u kojima su sretniji i spretniji bili igrači Borca.

Egnatia je večeras došla u vodstvo već u 17. minuti kada je Ibrahimoglu rutinski pogodio bliži ugao nakon dobre akcije albanskog kluba. Međutim, nakon pola sata igre Borac je izjednačio golom Lukića koji je imao dosta sreće te je tako vratio ukupnu prednost Banjalučanima. Ujedno je 1:1 bio i rezultat prvog poluvremena.

U nastavku utakmice Borac se odlično postavio i branio pa je Egnatia jalovo napadala sve do osam minuta prije kraja susreta kada je Doukouo iskoristio nepažnju gostiju i anulirao prednost Borca iz prve utakmice. Nije bilo više pogodaka do kraja regularnog dijela susreta, ali ni u produžecima, pa se putnik u drugo pretkolo Lige prvaka dobio nakon izvođenja penala. Na kraju je Borac realizovao sva četiri penala, a Egnatia jedan pa je prvak BiH mogao početi sa slavljem zbog prolaza u narednu rundu.

Borac će u drugom pretkolu Lige prvaka igrati protiv grčkog prvaka PAOK-a. Prva utakmica drugog pretkola igra se već naredne srijede u Grčkoj, dok je revanš u Banjoj Luci 30. ili 31. jula.

Rezultat i strijelci:

Egnatia - Borac 2:1 (Ibrahimoglu 17', Doukouo 82' - Lukić 30')

*ukupni rezultat 2:2, nakon penala 1:4

Penali:

Egnatia - Borac 1:4 - Čavić bez problema iskorištava penal i može početi veliko slavlje Borca!

Egnatia - Borac 1:3 - Šiškovski je dva puta pročitao Lushkju. Prvi put se penal ponovio jer je ranije izletio, a odbranio je i ponovljeni na isti način, ovaj put po pravilima.

Egnatia - Borac 1:3 - Hasukić je poslao golmana u jednu, a loptu u drugu stranu!

Egnatia - Borac 1:2 - Ibrahimoglu je precizan, ostavlja Albance u igri!

Egnatia - Borac 0:2 - Pejović je silovito šutirao i golman nije imaš šansi!

Egnatia - Borac 0:1 - Aleksi je pogodio prečku, Borac ima prednost nakon prve serije!

Egnatia - Borac 0:1 - Herrera sjajno pogađa prvi penal.

Foto: FK Borac/Nikola Kulaga
Foto: FK Borac/Nikola Kulaga

Utakmica iz minute u minutu prije penala:

120+2' - Gotovi su produžeci i pucat će se penali!

120' - Igrat će se još jedan minut sudijske nadoknade.

118' - Ekipe ne rizikuju u završnici produžetaka. Čini se kako ćemo gledati penale koji će odlučiti putnika u drugo pretkolo Lige prvaka.

108' - Napravljena je nova izmjena kod domaćeg tima. Rama je ušao umjesto Doukoua.

106' - Počeo je drugi produžetak!

Foto: FK Borac/Nikola Kulaga
Foto: FK Borac/Nikola Kulaga

106' - Kasni početak drugog produžetka jer se mreža na jednom golu pokidala. Domaćini pokušavaju riješiti problem.

105+3' - Gotovo je prvi produžetak!

105' - Igrat će se dvije minute sudijske nadoknade prvog produžetka. Morao je mijenjati i domaći trener zbog povrede pa je umjesto Aliyeva ušao Lubas.

99' - Prinudna izmjena kod Borca. Lukić je zbog povrede morao van, a ušao je Hasukić. Čini se kako u prvom produžetku neće biti golova. Igra se sami finiš.

95' - Sada je trener Borca Žižović isključen. Zbog prigovora je dobio drugi žuti karton i mora u svlačinoicu. Borac će bez trenera okončati današnji susret.

91' - Počeo je prvi produžetak!

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

90+8' - Gotov je regularni dio utakmice! Egnatia je pobijedila 2:1 te anulirala zaostatak iz prve utakmice u Banjoj Luci kada je Borac slavio 1:0. Igrat će se produžeci.

90' - Igrat će se sedam minuta sudijske nadoknade.

86' - Dvostruka izmjena kod Borca. Izašli su Grahovac i Vuković, a ušli su Pejović i Čavić.

82' - GOOOOOL! Egnatia ponovo vodi, a sada je strijelac Doukouo! Nakon greške u odbrani Borca, lopta je došla do Doukoua koji je bio sam na drugoj stativi i samo proslijedio loptu u mrežu za 2:1. Sada je u ukupnom rezultatu 2:2 pa smo na pragu produžetaka.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

76' - Novi žuti karton za Borac. Sada za Kvržića. Gotovo cijela ekipa Borca je dobila javnu opomenu.

74' - Trener Egnatije očajnički traži rješenje za sjajnu odbranu Borca. Sada je Gjata ušao u igru umjesto Ahmetaja. Bacit će ubrzo sve karte u napad.

66' - Sijevaju žuti kartoni za Borac. Maresca ništa ne prašta. Sada je javnu opomenuo dobio Kulašin. To je već šesti žuti karton za njih računajući i trenera Žižovića.

63' - Novi žuti karton za Borac, ovaj put za Herreru. Žestoki sad prigovori Žižovića s klupe pa je i on dobio javnu opomenu od sudije Maresce.

58' - Mijenja i trener domaćih. Dulysse je napustio igru, a ušao je Kasa.

57' - Žižović pravi prve izmjene na utakmici. Izašli su Hrelja i Vranješ, a ušli Kulašin i Čelić.

54' - Treći žuti karton za Borac. Dobio ga je Grahovac koji je povlačenjem s leđa presjekao kontranapad domaćina.

52' - Egnatia je očekivano krenula ofanzivno od prvog sudijskoj zvižduka u prvom poluvremena. Imat će Borac težak zadatak da zadrži prednost u ovom dvomeču.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme!

45+6' - Nije bilo uzbuđenja u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena pa je ostalo 1:1. Borac je u prvoj utakmici pobijedio 1:0 pa ima gol prednosti uoči nastavka današnjeg meča.

45' - Prvo poluvrijeme je produženo za pet minuta, uglavnom zbog prekida na početku utakmice zbog skandiranja albanskih navijača.

40' - Nešto mirniji period utakmice je iza nas. Imao je Borac još jednu dobru priliku preko Lukića, ali zaprijetio je i domaćin kada je Herrera izbio u posljednji tren s gol-linije.

30' - GOOOOOL! Borac je izjednačio, a strijelac je Lukić! Napadač Borca je izbjegao ofsajd zamku i potom šutirao. Lopta se odbila od jednog igrača domaće ekipe i prevarila golmana. Borac sada vodi ukupnim rezultatom 2:1.

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

22' - Izuzetno gruba utakmica. Sada je igrač domaćih Malota dobio žuti karton. To je već treća opomena, a tek smo na polovini prvog poluvremena.

20' - Nervozni su igrači Borca na početku susreta. Sada je "požutio" i Vranješ.

15' - GOOOOOL! Egnatia je povela 1:0, a strijelac je Ibrahimoglu! Bila je to akcija domaćih koja je počela na desnoj strani. Lopta je na kraju došla do Ibrahimoglua koji rutinski pogađa za 1:0. Albanski tim je tako anuliroa prednost iz prve utakmice.

12' - Prekid u Albaniji! Igrači Borca se žale na skandiranje navijača domaćeg tima, međutim, vrlo brzo se susret nastavio.

11' - Imamo i prvi žuti karton na utakmici, a dobio ga je Savić iz Borca.

6' - Početno odmjeravanje snaga. Igra se bez većeg rizika uglavnom na sredini terena.

1' - Počela je utakmica u Albaniji!

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

20:55 - Sve je spremno za početak utakmice koju će suditi italijanski sudija Fabio Maresca.

20:50 - Žižović je bio oprezan u najavama uoči utakmice.

“Ne želim da se ponavljam, ali ova utakmica mnogo znači i klubu, igračima i svima nama koji smo vezani za Borac. Naravno da razumijemo da je i njima od velike važnosti s obzirom na to da su ušli ambiciozno u ovaj dvomeč. Njima je, kao i nama, glavni cilj taj play-off Konferencijske lige, međutim, vidjet ćemo poslije svega šta će se tu izdešavati. Ono što je nama bitno jeste da ulazimo s određenom prednošću u ovaj revanš, da su igrači spremni i da jedva čekamo da odemo u Elbasan i da prođemo dalje", poručio je Žižović.

20:45 - Prvi duel ovih rivala odigran na Gradskom stadionu u Banjoj Luci donio je brojna uzbuđenja. Gosti su tako meč okončali s dva igrača manje zbog isključenja Zejnullaija i Ndrece, a Borac je do pobjede 1:0 došao golom iz šeste minute sudijske nadoknade kada je pogodio Hrelja.

20:40 - Egnatia će igrati u formaciji 3-5-2. U prvom sastavu su: Sherri, Xhemajli, Malota, Dulysse, Aliyev, Lushkja, Aleksi, Ahmetaj, Fangaj, Doukouo i Ibrahimoglu.

20:35 - Stigli su sastavi. Trener Borca Mladen Žižović odlučio je napraviti dvije promjene u odnosu na prvu utakmicu koja je odigrana prije sedam dana u Banjoj Luci (1:0). Umjesto Karaklajića i Kulašina, u igri su Savić i Hrelja.

Borac će igrati u formaciji 4-2-3-1, a od prve minute nastupat će Šiškovski, Herrera, Carolina, Meijers, Kvržić, Vranješ, Grahovac, Vuković, Savić, Hrelja i Lukić.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos revanš utakmice prvog pretkola Lige prvaka između Egnatije i Borca. Susret koji se igra na Elbasan Areni počinje večeras u 21:00 sat.