Preživjeli su Slovake
233

Englezi preokretom u najvećem trileru Eura izborili plasman u četvrtfinale

D. P.
Englezi žele nastaviti put ka trofeju (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Engleske uspjeli su preživjeti pravu dramu i preokretom protiv Slovačke (2:1) izboriti četvrtfinale Evropskog prvenstva. To su učinili nakon 120 minuta igre.

Englezi muku muče od dolaska na Evropsko prvenstvo u Njemačku, a ništa bolje nije bilo ni danas jer su Slovaci krenuli od samog starta prijetiti i biti konkretniji.

Prvi je zaprijetio David Hancko nakon kontre, ali lopta odlazi pored gola Engleske. Odgovorili su Englezi u 23. minuti udarcem Harryja Kanea glavom, ali je otišao pored gola.

Dvije minute kasnije uslijedio je pravi šok. Ivan Schranz je iskoristio kontru i pogodio za vodstvo Slovačke te tako postigao svoj treći gol na turniru čime je izbio na prvo mjesto liste strijelaca.

Do odlaska na odmor Englezi su krenuli znatno ofanzivnije, ali nisu uspjeli postići gol za poravnanje pa se poluvrijeme završilo rezultatom 1:0 za Slovake.

Nastavak donosi pravu ofanzivu nominalnog domaćina takmičenja. U 49. minuti Phil Foden je postigao gol za poravnanje, ali je on poništen zbog evidentnog ofsajda nakon VAR intervencije.

Uslijedio je i pokušaj Kanea koji je izblokiran, a lopta otišla u korner. S druge strane, Strelec je mogao udvostručiti udarcem s centra, ali je lopta otišla pored gola iako je s 50 metara udaljenosti uspio lobovati Pickforda.

Danas definitivno nije bio Kaneov dan, a to smo najbolje vidjeli u 77. minuti kada je propustio glavom pogoditi iz peterca neometan. Šutirao je pored gola.

Nakon toga je Declan Rice sjajno šutirao s 20 metara udaljenosti, ali je pogodio stativu.

Kada se činilo da Engleska ide kući, Jude Bellingham je izveo nevjerovatan potez i makazicama u 95. minuti spasio Engleze. Pogodak je odveo duel u produžetke.

Kao što se očekivalo, tu su Englezi pokazali da imaju više snage i odmah u prvom napadu postigli su gol preko Kanea dostojan pobjede i plasmana u četvrtfinale.

Tako se Engleska plasirala u četvrtfinale gdje će igrati protiv sjajne Švicarske. Podsjetimo, Švicarci su jučer eliminisali

Rezultat i strijelac:

Engleska - Slovačka 2:1 (Bellingham 90+5', Kane 91' / Schranz 25')

Utakmica iz minute u minutu:

117' - Boženik u dobroj šansi, ali je šutirao u vanjski dio mreže s desne strane.

111' - Tupta pokušava iz slobodnog udarca, ali preko gola Engleske.

107' - Southgateova potpuna defanziva. Izveo je Kanea i Bellinghama, a uveo Gallaghera i Konsu.

106' - Počeo je drugi produžetak.

Kraj prvog produžetka

105' - Nevjerotan promašaj Slovaka! Pekarik je neometan na drugoj stativi snažnu loptu uspio "ukrotiti", ali je ona otišla preko gola Engleza.

104' - Saka je tražio penal, ali se sudija nije oglasio.

100' - Finiš prvog produžetka, Englezi lako čuvaju rezultat.

92' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Harry Kane je pogodio za vodstvo Gordi Albiona. Pogodio je glavom nakon što mu se odbila lopta na drugu stranu šesnaesterca.

91' - Počelo dodatnih 30 minuta, prvi s centra su krenuli Englezi.

Kraj regularnih 90 minuta, gledat ćemo produžetke.

90+5' - GOOOOOL! Nevjerovatan potez Bellinghama, pogodio je makazicama.

90' - Šest minuta nadoknade.

88' - Samo nekoliko minuta ostalo je do kraja utakmice i prvorazredne senzacije.

81' - Rice pogađa stativu! Namjestio se veznjak Arsenala na šut, sjajno pokušao, ali se okvir gola ispriječio i spasio Slovake.

77' - Kane promašuje ono što gotovo nikada nije. Neometan u petercu glavom šutira pored gola.

72' - Engleska nema rješenje. Minute prolaze i blizu su ispadanja s Evropskog prvenstva.

66' - Southgate je uveo vrlo interesantnu rokadu. Uveo je Palmera, koji ide na desno krilo, a krilni ofanzivac Arsenala Saka ide na lijevog beka.

61' - Foden šutira samo u živi zid.

59' - Slobodan udarac na vrhu šesnaesterca za Engleze.

55' - Nevjerovatna greška Engleza, zamalo da im Strelec postigne gol sa centra. Matirao je Pickforda, ali lopta odlazi pored gola.

52' - Kane u odličnoj šansi, ali je njegov udarac izblokiran i otišao u korner.

50' - VAR je ipak poništio gol Engleza. Bila je to sjajna akcija, ključni posao je odradio Kane, a Foden je pogodio. No, VAR je poništio gol zbog ofsajda.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Poluvrijeme u Gelsenkirchenu.

45+2' - Mainoo je dobro šutirao, ali lopta izblokirana i odlazi u korner.

45' - Tri minute sudijske nadoknade.

39' - Zaprijetili su Englezi nakon dva centaršuta, ali bez većih problema za odbranu Slovačke.

34' - Slovaci su se povukli nakon gola za vodstvo, ali Englezi ne mogu do neke šanse.

29' - Ovo je prvi put na turniru da Englezi gube i vidjet ćemo kako će se snaći u takvoj situaciji.

25' - GOOOL! Slovaci vode golom Schranza. Odlična kontra Slovaka po ko zna koji put, Schranz izlazi sam pred Pickforda i lako ga matira.

24' - Mainoo hvata odličan volej, ali lopta odlazi preko gola Slovaka. Englezi definitivno pojačavaju.

23' - Konačno šansa za Engleze! Kane šutira glavom, tik pored stative. Prethodno su Englezi tražili i penal.

17' - Englezi su ponovo očajni u polju. Ni vizije ni igre ni dodavanja. Kao da su se prvi put u životu sreli, a već treći žuti karton u njihovom timu dobio je Bellingham.

12' - Najbolja šansa na utakmici. Nakon kontre i rikošeta u petercu Engleske, nekako je intervenisala odbrana da lopta ne dođe do Schranza.

11' - Englezi su sada malo pojačali i izveli tri dobra napada, ali bez prilika. Okušao je Trippier šut, ali bolje da nije jer je ispucao loptu preko stadiona.

8' - Englezi su dobili već dva žuta kartona jer su upisani Mainoo i Guehi nakon oštrih faulova.

6' - Prvi su zaprijetili Slovaci nakon kontre, ali je pokušaj Hancka otišao pored gola.

4' - Opasno pred golom Engleske, ali su se u skoku nakon ubačaja iz slobodnog udarca sudarili Strelec i Kucka i nijedan od njih nije uspio uputiti adekvatan šut.

1' - Počeo je duel.

17:56 - Igrači su na terenu i izvode se himne dviju selekcija. Utakmica uskoro počinje.

17:53 - Zamalo veliki problem za Engleze. Golman Jordan Pickford se povrijedio na zagrijavanju, ali je ipak spreman za nastup. Vidjet ćemo hoće li to ostaviti traga na čuvaru mreže Evertona.

17:46 - Glavni sudija je kontroverzni Turčin Halil Umut Meler, a pomagat će mu sunarodnjaci Emre Eyisoy i Kerem Ersoy. Četvrti sudija je Slovenac Rade Obrenović, a u VAR-u je Nijemac Marco Fritz.

17:40 - Utakmica se igra na čuvenoj Veltins Areni u Gelsenkirchenu, stadionu Schalkea, ali koji zbog UEFA-inih pravila o sponzorstvu ne može nositi takav naziv na Evropskom prvenstvu pa se tu naziva AufSchalke Arena. Kapacitet je 62.000 gledalaca i ne sumnjamo da će biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

17:37 - Ovo će biti sedmi međusobni duel dvije selekcije u historiji i Englezi su mnogo uspješniji. Pobijedili su u pet utakmica, dok su Slovaci u samo jednoj izborili bod.

17:30 - Englezi su s ulogom favorita za trofej stigli na Evropsko prvenstvo, ali su u grupnoj fazi potpuno zakazali. Ostali su nam dužni, a današnja utakmica mogla bi biti i prekretnica. S druge strane, Slovaci su odigrali odlično u grupi, posebno protiv Belgije, te sasvim sigurno imaju šta pokazati danas.

17:30 - Poznati su sastavi za današnji duel. Najvažniju promjenu napravio je selektor Engleske Gareth Southgate koji je od prve minute pružio priliku talentovanom veznjaku Manchester Uniteda Kobbieju Mainoou (19).

Southgate je tako poslušao glas javnosti i nije izdržao pritisak jer su mu mnogi navijači i stručni komentatori predlagali da Mainoo treba započeti utakmicu u veznom redu, iako u karijeri ima tek tridesetak profesionalnih utakmica.

Engleska: Pickford, Trippier, Guehi, Stones, Walker, Mainoo, Rice, Bellingham, Foden, Saka i Kane.

Slovačka: Dubravka, Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda, Haraslin, Strelec i Schranz.
17:30 - Jučer smo saznali prve četvrtfinaliste Evropskog prvenstva, a to su selekcije Švicarske i Njemačke. Danas ćemo ih saznati isto toliko, a upravo će prvi današnji meč između Engleske i Slovačke dati rivala Švicarskoj.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice osmine finala Evropskog prvenstva između Engleske i Slovačke. Duel u Gelsenkirchenu počinje u 18 sati.