Vodi višemilionsku firmu
7

Godinama je igrao na Otoku, ali tek danas zarađuje milione zahvaljujući privatnom biznisu

D. P.
Rae u dresu Dundeeja (Foto: Twitter)
Rae u dresu Dundeeja (Foto: Twitter)
Brojni nogometaši se, nakon okončanja igračke karijere, posvete privatnom biznisu i potpuno se udalje od nogometa, a takva je priča i s bivšim reprezentativcem Škotske Gavinom Raeom.

Gavin Rae (45) upisao je 14 nastupa za reprezentaciju Škotske. Karijeru je završio 2018. godine, a najveći trag ostavio je igrajući za Cardiff City i Dundee. Bio je i član slavnih Rangersa.

Međutim, nije zaradio ni izbliza veliki novac kao što je to slučaj danas, kada vodi kompaniju s višemilionskim prometom. Sve je krenulo nakon što je preselio u Australiju.

Otkako se preselio u Australiju, njegov život se promijenio naglavačke. Kada je prvi put došao u Sydney, Rae se zaposlio u IT kompaniji regrutirajući tehnološke radnike.

"Bio sam potpuno nov u toj industriji i nisam imao nikakvog iskustva. Sve što sam znao, bio je profesionalni nogomet, a odjednom sam se našao u uredskom okruženju od ponedjeljka do petka. Bio sam na nivou 18-godišnjeg maturanta, ako gledamo znanje", rekao je Rae za Sun.

Korak po korak, došao je do situacije da postane većinski vlasnik kompanije u kojoj je bio zaposlen. To je i učinio.

"No, nakon četiri godine, našao sam se u poziciji da kupim tu kompaniju. To sam i učinio zajedno s Mandarom Karlekarom i od tada je zajedno vodimo. Ukazala mi se prilika da postanem jedan od većinskih dioničara i odlučio sam pristati na to", dodao je Škot.

Kompanija Product Rocket bilježi višemilionski promet, a fokusirana je na rad s klijentima širom Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Naša kompanija Product Rocket fokusira se na visoko tehnološko savjetovanje. Zapošljavamo 12 djelatnika na puno radno vrijeme i ugovaramo ih na sastanke s našim klijentima za savjetovanje o njihovim digitalnim tehnologijama. To je relativno mala kompanija, ali imamo višemilionski promet širom Australije i Sjedinjenih Američkih Država", poručio je Rae.

Ovaj nekadašnji veznjak, koji je u karijeri promijenio ukupno pet ekipa, tvrdi da je prenio neke stvari iz nogometnog u poslovni svijet.

"Pošteno je reći da je to drugačiji svijet nego biti nogometaš u Škotskoj, ali definitivno postoje i prenosive vještine koje sam naučio igrajući nogomet. Očito je da ste dobri u radu u timskom okruženju i imate istu želju i strast. To možete prenijeti u poslovni svijet", zaključio je Rae u razgovoru za britanske medije.

Zanimljivo, Rae i dan danas, u 46. godini igra nogomet. Igra za "svoju dušu", a član je amaterske ekipe Pagewood Botany u Australiji i to koristi kako bi odmorio od napornog posla na čelu snažne kompanije.