Postigao četiri gola
22

Hotić u sjajnoj formi s Lechom napada titulu u Poljskoj: Ponovo uživam u nogometu

D. B.
Dino Hotić, nogometaš Lecha iz Poznana, vratio se u sjajnu formu nakon dvije povrede od kojih je druga bila teža.

Uprkos teškoj prošloj sezoni, Dino je pokazao mentalnu snagu i vratio se na teren na najbolji način. Nakon nešto manje minutaže na početku sezone, ubrzo se izborio za status standardnog prvotimca.

"Zadovoljan sam, redamo pobjede, dobro izgledamo na terenu i igramo kvalitetno kao ekipa, zbog čega sam počeo uživati u nogometu nakon vrlo teške prošle sezone, tokom koje sam imao probleme s povredama. Nažalost, ni rezultati ekipe nisu bili onakvi kakve smo zamislili. Međutim, u Lechu su uvijek najviše ambicije, a to znači osvojiti prvenstvo i kup. Tu je još nekoliko ekipa koje mogu konkurisati za titule poput Legije, Rakowa i Jagiellonije, ali o svemu tome je još prerano govoriti", izjavio je Hotić za portal Klix.ba.

U prvih devet utakmica u poljskoj ligi ove sezone upisao je četiri gola i asistenciju, a dva puta je izabran u najbolji tim kola. Njegova ekipa je prva na tabeli i ima najviše ambicije.

"U nogometu nema minulog rada, svaka utakmica je prilika za dokazivanje i novu pobjedu. U klubu kao što je Lech, svi očekuju uspjehe, tako da sam fokusiran da uvijek dajem maksimum od sebe", rekao je 29-godišnji nogometaš.

U reprezentaciji BiH ga nema od novembra 2022. godine, a povratak među Zmajeve mu je jedan od najvažnijih ciljeva.

"Želja mi je da selektor u meni prepozna igrača koji može biti koristan ekipi, a na meni je da svojim igrama u klubu ponovo zaslužim poziv. Pružat ću najbolje od sebe i truditi se da držim što bolju formu", kazao je Dino.

Naš državni tim prilično dugo ne zna za pobjedu, a uskoro slijede nove teške utakmice. Ipak, zvijezda Lecha vjeruje u projekt selektora Sergeja Barbareza.

"Reprezentacija je imala vjerovatno najteži niz u svojoj historiji kada gledamo snagu i reputaciju protivnika. Sigurno nije lako praviti jednu novu ekipu, a za protivnike pritom imati Englesku, Njemačku, Italiju i Mađarsku. Sad je najvažnije strpljenje i vjera u put kojim je reprezentacija krenula. U svim utakmicama se vidjela velika energija naših igrača, što je vrlo pohvalno", istakao je Hotić.

Zmajevi su dobili novog sjajnog nogometaša, a to je 19-godišnji Esmir Bajraktarević, koji je pokazao raskošni talent.

Ne znam puno o njemu, ali nastupi u reprezentaciji, posebno ona asistencija za Džeku protiv Nizozemske, govore da je riječ o velikom potencijalu. Ispred njega je lijepa budućnost, igrači poput njega su traženi i publika ih voli gledati. Raduje me što BiH ima takve talente", dodao je on.

Što se tiče šansi našeg državnog tima u Ligi nacija, smatra da je uz protivnike Njemačku, Nizozemsku i Mađarsku treće mjesto realan cilj.

"⁠Ekipa je pokazala da se nikome neće predati i s takvim mentalitetom treba ući i u naredne utakmice. Mislim da je osvajanje trećeg mjesta u takvoj grupi sasvim realan cilj, posebno nakon osvojenog boda u Budimpešti", završio je Hotić.