Igra sudbine
192

Iza viralne fotografija Lea Messija i Laminea Yamala krije se potpuno nevjerovatna priča

H. H.
Lionel Messi i beba Lamine Yamal (Foto: Instagram)
Lionel Messi i beba Lamine Yamal (Foto: Instagram)
Lionel Messi je u borbi za novi naslov na Copa Americi s Argentinom, dok Lamine Yamal odlično igra sa reprezentacijom Španije tokom Eura u Njemačkoj, a njihova popularnost je naglo porasla zbog fotografije koju je Yamalov otac objavio.

Na njoj se nalaze četveromjesečni Lamine Yamal i vrlo mladi Lionel Messi, a u opisu fotografije Yamalov otac je napisao: "Početak dvije legende".

U to vrijeme Messi je već stekao svjetsku slavu, nastupio je i na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj i bio u prvom timu Barcelone.

Fotografija je nastala 2007. godine za humanitarnu akciju katalonskog lista "Sport", a na njoj je prikazano kako Messi kupa tada bebu Laminea.

Mnogi su ovu fotografiju okarakterisali kao jednu od najboljih u historiji Barcelone, a neki su u šaljivom tonu poručili da je Messi "prenio svoje moći" na dječaka koji je danas jedan od najtalentovanijih nogometaša svijeta.

Fotografija je nastala u sklopu saradnje "Sporta" sa Barcelonom i UNICEF-om na dizajniranju humanitarnog kalendara koji uključuje igrače kluba. Ideja je bila da se uključe fotografije igrača sa malim bebama.

Tako je nastala kultna fotografije koja će vrlo izvjesno ući u historiju kao jedna od najvećih slučajnosti ikada, jer je UNICEF proveo nekoliko mjeseci birajući djecu u Kataloniji koja su bila pod okriljem njegovog programa.

Dogovorena je lutrija između roditelja zainteresiranih za učešće u programu, a nasumični odabir koji je uslijedio doveo je do izbora Jamalovih roditelja. Sudbina je, kako kažu, zapisana u zvijezdama.

Pošto su odabrani kao jedna od rijetkih porodica koje su učestvovale u programu, Yamalovi roditelji su pozvani na Camp Nou u decembru 2007.

Yamal je izabran za fotografiju, ali nije bilo načina da se zna s kojim igračem će biti uparen tog dana. Gotovo kao da je unaprijed bilo zapisano, igrač izabran za fotografisanje sa Yamalom bio je niko drugi nego Lionel Messi - najbolji nogometaš svih vremena.

Yamalove roditelje su u svlačionici u kojoj su snimane fotografije dočekali fotografi Joan Montfort i Oriol Canals, ne sluteći da će 16 godina kasnije dijete koje su fotografisali postati jedan od najvažnijih igrača u toj prostoriji.

Danas se čini da je Lamine Yamal spreman da krene stopama Argentinca, jer ga njegove impresivne vještine čine jednim od najvažnijih igrača i za Barcelonu i za reprezentaciju Španije, a svoj kvalitet pokazao je i na tekućem Euru.