"Veliki izdajnik"
34

Još jedan sulud potez bivšeg kapitena Ukrajine: Prodao dres da pomogne Rusima

H. H.
Timoščuk je izbrisan iz službenog registra igrača ukrajinske reprezentacije (Foto: EPA-EFE)
Timoščuk je izbrisan iz službenog registra igrača ukrajinske reprezentacije (Foto: EPA-EFE)
Bivši igrač Bayerna i kapiten ukrajinske reprezentacije Anatolij Timoščuk (45) navukao je dodatni gnjev svojih zemljaka nakon što je napravio još jedan gest koji je izazvao pometnju u njegovoj domovini.
Timoščuk je ostao u Zenitu iz Sankt Peterburga i nije se očitovao nakon početka ruske invazije čime je naljutio sve Ukrajnice, a zbog toga mu je Odbor za etiku i fair play Ukrajinskog nogometnog saveza oduzeo sve titule i počasti.

Također, izbrisan je iz službenog registra igrača ukrajinske reprezentacije u kojoj drži rekord po broju nastupa sa 144 utakmice.

Nakon svega, nekada odlični veznjak napravio je još jedan neshvatljiv potez. Timoščuk je na aukciji prodao dres Zenita, a dobijeni novac, u iznosu od približno 6.500 eura, donirao je za pomoć Rusima u regionu Kursk, gde su ukrajinske trupe napale početkom augusta, piše portal sport.ua.

Oleksandr Alijev nije štedio kritike za Timoščuka (Foto: Screenshot)
Oleksandr Alijev nije štedio kritike za Timoščuka (Foto: Screenshot)

"Velikog izdajnika Ukrajine", kako su bivšeg nogometaša nazvali u martu 2022. godine, oštro je kritikovao Oleksandr Alijev (39), njegov bivši kolega iz reprezentacije:

"Ti si pravi nitkov. Stavio si dres na aukciju da pomogneš Rusima. Od prvih dana rata govorio sam da si ti... Šta si ti, Timoščuk? Jako mi je žao što sam igrao sa vama u istom timu. Ti si ruski pas koji se prodao za novac. Ali zapamti, tvoji roditelji žive ovdje. Šta ti je na umu"? napisao je Alijev na Instagramu.

Timoščuk je dio Zenitova trenerskog stručnog štaba od 2017. godine, nakon što je završio nogometnu karijeru, a pored Zenita, između ostalih, igrao je za Šahtar Donjeck i Bayern.