Mnogi su podbacili
169

Anketa / Ko vas je najviše razočarao u grupnoj fazi Evropskog prvenstva?

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupna faza Evropskog prvenstva u nogometu završena je jučer, a od takmičenja se oprostilo osam reprezentacija, od kojih nekoliko njih negativno iznenadilo navijače i ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu.
Kao najveće ime koje više nećemo gledati na Euru sigurno možemo izdvojiti Hrvatsku, selekciju koja je prije godinu i po bila treća na svijetu, ali je sada na šampionatu Starog kontinenta totalno podbacila.

Istrošena selekcija na čelu s 38-godišnjim Lukom Modrićem djelovala je kao da nema dovoljno energije da se bori s rivalima u grupi B, koja je, ruku na srce, i bila grupa smrti jer su u njoj pored Vatrenih bile Španija, Italija i Albanija.

Hrvati su bili potpuno nemoćni protiv Španije, potom su kiksali protiv Albanije i remizirali, a onda je uslijedio bolan trenutak u duelu s Italijom, kada su Vatreni u 98. minuti ostali bez pobjede koja ih je vodila dalje.

Potpuno je razočarala i Srbija, koja je takmičenje u grupi C završila kao posljednja na tabeli iza Engleske, Danske i Slovenije.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija došla je na Euro sa značajno manjim očekivanjima nacije u odnosu na Svjetsko prvenstvo prije godinu i po u Kataru i mnogo su smatrali da bi to moglo biti olakšavajuća okolnost za popularne Orlove, ali takva se prognoza nije obistinila.

Srbija je razočarala u apsolutno svakoj utakmici grupne faze, na momente je izgledala dobro protiv Engleske, dok je protiv Slovenije propustila nekoliko velikih prilika preko Aleksandra Mitrovića, a na kraju su mnogi mišljenja da je ova selekcija pokazala i najmanje od svih na prvenstvu.

Dio Eura više nije ni Poljska, koja je u grupi D osvojila samo bod i ispala kao posljednjeplasirana, ali to i nije preveliko iznenađenje budući da tim koji predvodi kapiten Robert Lewandowski odavno nije na razini Poljske kakvu smo gledali prije desetak godina.

Još su se od takmičenja oprostile i Mađarska, Škotska, Albanija, Ukrajina i Češka.

A, nisu samo selekcije koje su eliminisane razočarale ljubitelje nogometa. Većina javnosti šokirana je izvedbama Engleske, koje su ispod svakog nivoa za, kako kažu kladioničari, glavnog favorita turnira, a uopće se proslavila nije ni Francuska, pošto Trikolori još nisu dali gol iz igre na Euru.

Blijede partije pružila je Nizozemska, ali je kao treća prošla dalje, dok se dalje provukla i neuvjerljiva Belgija, koja je uspjela pobijediti samo Rumuniju. Nije igrama u grupi oduševio ni Portugal, uprkos osvojenom prvom mjestu u grupi, a fanove je posebno zabrinuo sinoćnjim porazom 2:0 od Gruzije.

U anketi postavljenoj iznad u tekstu možete glasati za reprezentaciju koja vas je najviše razočarala u grupnoj fazi Eura.

Takmičenje na Euru se nastavlja u subotu, kada se igraju prvi mečevi osmine finala, a raspored ove faze takmičenja izgleda ovako:

Juni 29.

Švicarska - Italija 18:00

Njemačka - Danska 21:00

Juni 30.

Engleska - Slovačka 18:00

Španija - Gruzija 21:00

Juli 1.

Francuska - Belgija 18:00

Portugal - Slovenija 21:00

Juli 2.

Rumunija - Nizozemska 18:00

Austrija - Turska 21:00