Euro 2024
950

Nizozemci velikim preokretom ugasili snove Turske i plasirali se u polufinale Eura

D. P.
Posljednji duel četvrtfinala (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Nizozemske velikim preokretom savladali su Tursku rezultatom 2:1 i tako se plasirali u polufinale Evropskog prvenstva.

Nakon tri remija u regularnih 90 minuta i ne toliko atraktivnog nogometa u utakmicama četvrtfinala, od posljednje u kojoj su snage odmjerili Nizozemska i Turska mnogo smo očekivali. Uzbuđenja smo definitivno i dobili na kraju.

Nizozemci su nešto bolje otvorili utakmicu, ali se Turska sredinom prvog poluvremena "trgnula" iz letargije i to krunisala vodećim golom. Arda Guler je fantastično centrirao u 35. minuti, a gol glavom postiže Samet Akaydin. To je bio i rezultat prvog poluvremena.

Turska je nastavila igrati sjajno i u drugom poluvremenu te u dva navrata je mogla doći do drugog gola koji bi im vjerovatno donio plasman u polufinale Eura.

Prvo je Arda Guler u 56. minuti iz slobodnog udarca pogodio stativu, a onda je šut Kenana Yildiza devet minuta kasnije fantastično odbranio golman Nizozemske. Tom prilikom Turci su tražili i penal, ali je sudija Clement Turpin samo odmahnuo.

Kazna je bila brza i surova. U 71. minuti Stefan De Vrij pogađa glavom za poravnanje Nizozemaca, a samo pet minuta kasnije vidjeli smo autogol Muldura za potpuni preokret i veliko slavlje Nizozemaca.

Nisu se Turci predali i klonuli nakon ispuštene prednosti, već su svim silama krenuli naprijed. To je donijelo sjajnu šansu, ali je Zeki Celik pogodio jedinog defanzivca Nizozemske ispred sebe kada je već golman rivala ležao na podu i nije branio gol. Bila je to šansa kakva se nije smjela propustiti.

Ostalo je 2:1 tako da Nizozemska ide u polufinale Evropskog prvenstva gdje će u srijedu igrati protiv Engleske. U drugom polufinalu sastaju se Španija i Francuska.

Rezultat i strijelci:

Nizozemska - Turska 2:1 (De Vrij 71', autogol Muldur 76' / Akaydin 35')

Utakmica iz minute u minutu:

90+2' - Nevjerovatna odbrana Verbruggena, neko je u gužvi šutirao glavom, ali se golman Nizozemske pretvorio u heroja.

90' - Pet minuta nadoknade.

85' - Nevjerovatna šansa za Turke! Zeki Celik je imao prazan gol jer golmana nije bilo, ali je neko u odbrani Nizozemske uklizao i intervenisao u posljednji čas.

83' - Niozozemci dobro čuvaju rezultat i jako su blizu polufinala Evropskog prvenstva. Ipak, borbene Turke nikada ne treba opisati.

76' - GOOOOL! Nizozemska vodi. Dumfries je asistirao s desne strane, a Gakpo uz dosta sreće postiže gol za potpuni preokret Nizozemaca.

71' - GOOOOL! De Vrij pogađa glavom za 1:1. Defanzivac Nizozemske je pogodio glavom nakon uigrane akcija iz kornera, a odlično mu je centrirao Depay.

65' - Nova velika šansa za Tursku. Golman Verbruggen je bio na velikim mukama, ali je odbranio udarac Yildiza. U nastavku napada Turci su tražili penal, ali nisu uspjeli nagovoriti sudiju Turpina da ga i dosudi.

62' - Nizozemci kreću svim silama naprijed.

57' - Odgovara Depay udarcem s distance, ali lako brani Gunok.

56' - Arda pogodio stativu! Mladi Arda Guler fantastičnim udarcem iz slobodnog udarca pogađa stativu. Udaljenost je bila više od 25 metara od gola.

54' - Guler u opasnoj kontri, ali ga je Ake oborio i dobio žuti karton.

51' - Velika šansa za Nizozemsku! Konačno su Nizozenmci zaprijetili, a udarac Weghorsta nije uspio Depay smjestiti u mrežu Turske.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, Turci imaju rezultat koji će im donijeti ispisivanje historije i kreirati pravu nogometnu bajku jer ih niko nije vidio u toj fazi takmičenja prije početka Eura.

Kraj prvog dijela, Turci imaju zasluženo vodstvo.

42' - Finiš prvog poluvremena, Nizozemci nemaju nikakvo rješenje u napadu.

37' - Turska je definitivno zasluženo povela. Potpuno su preuzeli kontrolu igre i onda došli do vodstva.

35' - GOOOOL! Turska vodi protiv Nizozemske. Guler je ubacio, a Akaydin pogađa glavom. Bila je to duga akcija Turske, a onda sjajan centaršut mladog Gulera za gol defanzivca turske selekcije

26' - Turci zaprijetili nakon novog kornera, ali Nizozemci su se oslobodili.

24' - Turci su se oslobodili početnog pritiska Nizozemaca i sada izgledaju nešto bolje na terenu.

21' - Calhanoglu je silovito tukao s distance, ali je njegov dobar udarac izblokiran u korner.

17' - Gakpo je trčao odličnu i opasnu kontru, ali se spetljao i Turci su otklonili opasnost. Iako nema velikih prilika, čini se da gledamo dosta dinamičan meč koji obećava.

12' - Sada i Simons pokušava udarcem s distance na drugoj strani, ali i on je prilično neprecizan.

11' - Prvi pokušaj Turske danas, Ozcan je šutirao s distance, ali preko gola.

8' - Nizozemci bolji na startu i kontrolišu loptu, ali šansi nema. Jedino je Depay zaprijetio u prvoj minuti.

3' - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan iz svečane lože zajedno sa suprugom Eminom gleda utakmicu. Njegovo prisustvo privuklo je mnogo pažnje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

1' - Uzbuđenje u prvoj minuti! Depay šutira s vrha kaznenog prostora, ali visoko preko gola Gunoka.

1' - Počeo je duel u Berlinu!

20:57 - Intonirane su himne i duel će uskoro početi.

20:54 - Zanimljivu promjenu napravio je selektor Nizozemske Ronald Koeman, koji je očigledno želio iznenaditi Turke. Umjesto dosad nezamjenjivog Donyella Malena, ubacio je Stevena Bergwijna od prve minute.

20:50 - Utakmica će se igrati u nevjerovatnoj atmosferi na Olympiastadionu u Berlinu. Nevjerovatnoj jer su Nizozemci i Turci vjerovatno selekcije s najvećom podrškom na ovom Euru, ako ne računamo Nijemce koji su domaćini.

20:44 - Glavni sudija utakmice je Francuz Clement Turpin s pomoćnicima Nicolasom Danosom i Benjaminom Pagesom. Četvrti sudija je Nijemac Felix Zwayer, a u VAR-u je glavni Jerome Brisard.

20:40 - Englezi su u drugoj utakmici prošli u polufinale! Gordi Albion je nakon penala izbacio Švicarsku.

20:32 - U ovim trenucima još uvijek traje četvrtfinalni okršaj koji će dati rivala Nizozemcima ili Turcima, a Englezi i Švicarci šutiraju penale.

20:30 - Poznati su sastavi za večerašnji okršaj. Podsjetimo, Turci ne računaju na ključnog stopera Meriha Demirala jer ga je UEFA suspendovala na dvije utakmice zbog slavlja koje je posvetio turskoj ultranacionalističkoj grupi "Sivi vukovi".

Nizozemska: Verbruggen, Ake, Van Dijk, De Vrij, Dumfries, Reijnders, Schouten, Simons, Bergwijn, Gakpo i Depay.

Turska: Gunok, Muldur, Akaydin, Bardakci, Kadioglu, Ozcan, Ayhan, Yilmaz, Calhanoglu, Yildiz i Guler.

20:30 - Nizozemska i Turska su zasluženo stigle do četvrtfinala, a posebno utakmicama u osmini finala gdje su savladale Rumuniju, odnosno Austriju. Danas će jedna od njih doći na korak od snova jer će se plasirati u polufinale Eura.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos posljednje utakmice četvrtfinala Evropskog prvenstva između Nizozemske i Turske. Duel na Olympiastadionu u Berlinu počinje u 21 sat.