Grupna faza Eura
22

Sjajna Gruzija srušila Portugal i prošla u osminu finala, Turska izbacila Češku

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Večerašnjim utakmica trećeg kola u grupi F okončana je grupna faza na Evropskom prvenstvu, a posljednja tri učesnika osmine finala su Portugal, Turska i Gruzija.
Pravu senzaciju priredila je "otpisana" Gruzija koja je sa 2:0 savladala rasterećeni Portugal koji je uoči posljednjeg kola već bio osigurao prvo mjesto na tabeli.

Gruzija je u vodstvo stigla već u drugoj minuti kada je pogodio Kvaratskhelia, dok je konačnih 2:0 postavio Mikautadze golom iz penala u 57. minuti susreta.

Drugu utakmicu između Češke i Turske obilježio je glup potez Baraka koji je već u 20. minuti isključen jer je dobio dva žuta kartona. Calhanoglu je to kaznio početkom drugog poluvremena, ali je Soucek u 66. minuti pogodio za izjednačenje. Češka do kraja nije uspjela doći do preokreta, a Tosun je u sudijskoj nadoknadi pogodio za konačnih 2:1 za Tursku.

Portugal će u osmini finala igrati protiv Slovenije (ponedjeljak, 21:00), Turska protiv Austrije (utorak, 21:00), a Gruzija sa Španijom (nedjelja, 21:00).

Rezultati:

Češka - Turska 1:2 (Soucek 66' - Calhanoglu 51', Tosun 90+5')

Gruzija - Portugal 2:0 (Kvaratskhelia 2', Mikautadze pen. 57')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+6' - Gotove su sve utakmice! Portugal, Turska i Gruzija idu u osminu finala, dok Češka ispada s Eura.

90+4' - GOOOOL! Turska ponovo vodi, a strijelac je Tosun! Kokcu ima dobar pregled igre i šalje loptu koju je pokupio Tosun. Napadač je potom pokazao sjajnu pribranost i pospremio loptu u donji desni ugao za konačnih 2:1.

90+3' - Ponovo Portugal prijeti. Conceisao je šutirao, ali ponovo lopta odlazi pored gola. Čini se da Portugal večeras neće do gola.

90+1' - Semedo sada nije iskoristio veliku šansu. Ipak, preslab udarac je golman Gruzije lagano odbranio.

90' - Šest minuta će se igrati još na susretu Češke i Turske, a na utakmici Gruzije i Portugala još četiri minute.

85' - Gruzija je sada mogla potopiti Portugal. Veliku šansu imao je Davitashvili, ali je lopta prošla malo pored stative.

82' - Sada poništen gol Češke nakon što je Kuchta napravio prekršaj u napadu.

76' - Sada period utakmice bez velikih prilika. Očekuje se da Češka ubrzo krene na sve ili ništa protiv Turske.

66' - GOOOOL! Češka je izjednačila, a strijelac je Soucek! Bila je to velika gužva u šesnaestercu Turske. Chory je bio izblokiran, a lopta je došla do Souceka koji zakucava loptu u mrežu. Sudija je gledao VAR zbog mogućnosti da je bio prekršaj na golmanu, ali nije ga bilo pa je sudija pokazao na centar. Kakva drama nas sada očekuje! Češka je na gol od prolaza dalje...

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

57' - GOOOOL! Gruzija je udvostručila vodstvo, a strijelac je Mikautadze koji je bio siguran s bijele tačke!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

55' - Penal za Gruziju! Scharer je išao provjeriti situaciju putem VAR-a, ali dileme nije bilo. Gruzija ima veliku šansu za drugi gol.

54' - Dalot je propustio dobru šansu za Portugal nakon odlične intervencije golmana Gruzije.

53' - Kiteishvili je pao nakon duela u šensaestercu, ali je sudija samo odmahnuo na prigovore.

51' - GOOOOL! Turska je povela protiv Češke, a strijelac je Calhanoglu! Bio je to dug napad Turaka, Česi su nekoliko puta izblokirali udarce, ali spasa nije bilo kada je Yuksek dodao do Calhanoglua koji majstorski pogađa iskosa s lijeve strane.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

49' - Na drugoj utakmici se zato nastavlja podjela žutih kartona. Sada je javnu opomenu dobio Yuksek.

47' - Portugal nastavlja odmah sa žestokim napadima. Ronaldo je ponovo imao veliku šansu, ali je opet bio izblokiran.

46' - Počela su druga poluvremena! Češka trenutno ispada, ali ništa još nije gotovo. Pogotovo ako Portugal izjednači ili preokrene protiv Gruzije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

45+4' - Gotova su poluvremena!

45' - Prva velika šansa na utakmici i pripala je Češkoj koja igra s igračem manje. Jurasek je snažno šutirao, ali je Gunok bio oprezan.

44' - Ponovo su Portugalci dobili javnu opomenu, ovaj put za Neta.

37' - Sudija Kovacs ne vraća žuti karton u džep. Sada ga je pokazao Yildizu zbog oštrog starta. Na utakmici Češke i Turske već imamo pet žutih i jedan crveni karton.

35' - Nova javna opomena i to za igrača koji sjedi na klupi za rezervne igrače Schicka. On će tako propustiti utakmicu osmine finala zbog suspenzije u slučaju da Češka prođe grupnu fazu.

35' - Redaju se prilike pred golom Gruzije. Ponovo je Ronaldo imao veliku šansu, ali je ovaj put u posljednji trenutak bio izblokiran.

31' - Izuzetno nervozna utakmica Češke i Turske. Sada je i Turska dobila žuti karton, odnosno Ozcan. Morat će biti oprezan.

28' - Portugal je krenuo žestoko po izjednačenje. Veliku šansu sada je imao Conceicao koji je silovito šutirao, ali je lopta prošla nekoliko centimetara pored stative. U međuvremenu, Ronaldo je dobio žuti karton zbog prigovora.

20' - Katastrofa za Češku, Barak je isključen! U samo devet minuta dobio je dva žuta kartona pa će Češka do kraja utakmice igrati s igračem manje.

17' - Velika šansa za Portugal! Ronaldo je dobro šutirao iz slobodnog udarca, ali je Mamardashvili je bio spreman i spriječio je pokušaj Portugalca.

11' - Početak utakmice Češke i Turske je dosta ujednačen. Igra se uglavnom na sredini terena, a obje ekipe su po jednom ozbiljnije zaprijetile. Inače, igrač Češke Barak je već dobio žuti karton i morat će biti oprezan u nastavku susreta.

2' - GOOOOL! Gruzija je povela protiv Portugala, a strijelac je Kvaratskhelia! Veliki šok odmah na startu utakmice. Mikautadze je poslao sjajan pas prema Kvaratskheliji koji rutinski zabija pogodak za 1:0.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

1' - Počele su utakmice!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:55 - Sve je spremno za početak utakmica. Susret Češke i Turske sudit će Istvan Kovacs iz Rumunije, dok će Sandro Scharer iz Švicarske dijelit pravdu na meču Gruzije i Portugala.

20:50 - Portugal je već nakon dva kola sa šest osvojenih bodova osigurao prvo mjesto u grupi tako da će večeras protiv Gruzije odigrati rasterećeno. S druge strane, Gruziji, kao i Češkoj, igra samo pobjeda za plasman u nokaut fazu budući da ima samo jedna osvojen bod.

20:45 - Daleko uzbudljivija bit će utakmica između Češke i Turska budući da se obje ekipe bore za plasman u osminu finala. Turskoj ima tri osvojena boda i u ovoj utakmici joj dovoljan i bod, dok Češkoj koja ima jedan osvojen bod isključivo igra pobjeda.

20:40 - Stigli su nam sastavi i za drugi meč večeri. Gruzija će igrati u formaciji 5-3-2. U prvom sastavu su: Mamardashvili; Dvali, Lochoshvili, Kashia, Gvelesiani, Kakabadze; Kiteishvili, Kochorashvili, Chakvetadze; Kvaratskhelia i Mikautadze.

Portugalci će igrati u formaciji 4-3-3, a od prve minute će početi: Costa: Inacio, Silva, Pereira, Dalot; Neves, Palhinha, Neto; Joao Felix, Ronaldo i Conceicao.

20:35 - Stigli su nam sastavi za utakmicu Češke i Turske. Češka će igrati u formaciji 3-4-1-2, a od prve minute su: Stanek; Krejci, Hranac, Holes; Jurasek, Provod, Soucek, Coufal; Barak; Hlozek i Chytil.

S druge strane, Turska će igrati u formaciji 4-2-3-1. U prvoj postavi su: Gunok; Kadioglu, Demirel, Akaydin, Muldur; Ozcan, Yuksek; Yildiz, Calhanoglu, Guler i Yilmaz.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos posljednje dvije utakmice grupne faze na Evropskom prvenstvu između Češke i Turske te Gruzije i Portugala. Susreti u Hamburgu i Gelsenkirchenu igraju se od 21:00 sat.