Sjajan El Clasico
362

Fenomenalna Barcelona potopila nemoćni Real (4:0) usred Madrida

D. P.
U igri su bitna tri boda (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Barcelone u sjajnom El Clasicu pregazili su Real Madrid na gostovanju rezultatom 4:0 i tako se učvrstili na vrhu tabele španske La Lige sa šest bodova viška.

Barcelona je u sjajnoj formi dočekala najvažniju utakmicu sezone i to se na kraju vidjelo. Ipak, Real je nešto bolje i ofanzivnije otvorio utakmicu, no Katalonci su ofanzivce Madriđana hvatali u ofsajd zamkama tokom cijelog prvog poluvremena.

Svi na stadinu Santiago Bernabeu mislili su da je Real poveo u 30. minuti kada je Kylian Mbappe sjajno lobovao golmana gostiju, ali je nakon VAR intervencije dosuđen ofsajd.

U prvom poluvremenu izdvaja se još i pokušaj Viniciusa Juniora koji je otišao pored gola, kao i loša reakcija Laminea Yamala u situaciji jedan na jedan kada je mlako šutirao u golmana Andrija Lunina.

Bez golova se otišlo na odmor, a onda u nastavku rapsodija Katalonaca. Proigrali su fantastično i razbili svog najomraženijeg rivala.

Sve je krenulo od Roberta Lewandowskog. Sjajni Poljak je s dva gola u tri minute doveo Real na koljena.

Lewandowski je prvo u 54. minuti sjajno pogodio u situaciji jedan na jedan, a onda je tri minute kasnije udarcem glavom doveo Katalonce na prag pobjede.

Poljak je do hat-tricka mogao u 66. minuti, ali je napravio nevjerovatan promašaj, nepojmljiv za njegove standarde. Dobio je loptu ispred praznog gola Reala, ali je pogodio stativu.

Real se u potpunosti otvorio u završnici utakmice, a to je ostavilo prostora za kontre Barcelone. Jednu takvu iskoristili su 10 minuta prije kraja.

Raphinha je poslao loptu na desnu stranu za Laminea Yamala, a senzacionalni Španac zakucava loptu iza nemoćnog Andrija Lunina. To je bio kraj za Real.

Konačnih 4:0 za goste postavio je Raphinha u 85. minuti nakon što je istrčao pred Lunina i lobovao ga vrlo atraktivnim udarcem. To je bio i finalni rezultat rapsodije Barcelone na Santiago Bernabeuu.

Barcelona nakon 11 odigranih utakmica ima šest bodova prednosti u odnosu na Real i sigurno drži prvo mjesto. U narednom kolu Barca dočekuje Espanyol u lokalnom derbiju, dok Real ide na gostovanje Valenciji.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Barcelona 0:4 (Lewandowski 54', 57', Yamal 78', Raphinha 85')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90' - Samo dvije minute nadoknade. I sudiji je dovoljno muka Reala.

85' - Potop Reala! Raphinha postiže i četvrti gol Katalonaca.

84' - Valverde šutira s distance, ali Pena hvata loptu. Real više nema ideje.

77' - GOOOOOOOL! Kakva majstorija Yamala za razbijanje Reala. Zakucao je loptu pod prečku gola Lunina.

72' - Mbappe u stopostotnoj šansi, brani mu Pena.

69' - Velika šansa za Real! Modrić je sjajno centrirao iz slobodnog udarca, ali se Bellingham ne snalazi najbolje, lopta ga pogađa u koljeno i odlazi pored stative gola Barcelone.

66' - Nestvaran promašaj Lewandowskog. Promašio je prazan gol za hat-trick nakon dodavanja Raphinhe.

63' - Ancelotti je reagovao uvođenjem veterana Modrića. Vidjet ćemo da li Hrvat ima rješenje za spas Reala.

60' - Real mora krenuti na sve ili ništa, ili im prijeti katastrofa.

57' - GOOOOOOL! Novi pogodak fantastičnog Poljaka. Lewandowski ovoga puta pogađa glavom i Real Madrid je u velikim problemima.

54' - GOOOOOL! Lewandowski sjajno pogađa mrežu Reala. Dobio je sjajnu loptu iz dubine, sačekao da se namjesti i majstorski pogodio nebranjeni dio gola Lunina. Muk na Bernabeuu.

51' - Zanimljiv pokušaj Yamala. Probao je lobovati istrčalog Lunina s 40 metara udaljenosti, ali se golman Reala uspio vratiti na gol na vrijeme.

50' - Barcelona i na startu drugom dijelu igra s visokom odbranom.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U prvom smo sve imali, osim golova, a nadamo se da će ih u nastavku biti.

Poluvrijeme na Bernabeuu. Najvažnije što smo vidjeli je poništen gol za Kyliana Mbappea i nebrojene zamke kojima su nogometaši Barcelone hvatali napadače Reala u ofsajdu.

45' - Dvije minute nadoknade prvog dijela.

43' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Casado zbog novog starta nad Viniciusom.

37' - Yamal šutira u jednom od rijetkih napada Barcelone u posljednjih desetak minuta. Ipak, daleko preko gola.

32' - VAR je poništio gol zbog milimetarskog ofsajda. Barcelona se ipak izvukla.

30' - GOOOOL! Mbappe pogađa za 1:0 ukoliko ne bude VAR intervenisao. Izašao je sam pred Penu i lobovao ga vrlo lijepim udarcem.

28' - Zamalo vodstvo za Barcelonu. Pedri sjajno šutira s distance, a Lunin brani, da bi u nastavku Militao izbacio loptu u posljednji trenutak ispred trojice ofanzivaca Barcelone.

27' - Pomalo nestvarno djeluje podatak da je rezultat još uvijek 0:0. Mogli smo vidjeti nekoliko pogodaka već.

23' - Nevjerovatan promašaj Viniciusa. Nakon sjajnih driblinga s vrha peterca šutirao je nekoliko metara od gola, a bio je neometan.

21' - Raphinha je bio sebičan, šut odlazi preko gola. Imao je nekoliko opcija na dvije strane, ali se odlučio za žut s vrha kaznenog prostora.

19' - Novi ofsajd Reala "spašava" užasne promašaje. Ovoga puta je Vinicius šutirao visoko preko gola u situaciji jedan na jedan.

13' - Najbolja šansa na utakmici! Yamal je izašao sam pred Lunina, ali je šutirao mlako, direktno u golmana Reala. Sjajan početak utakmice.

12' - Mbappe zamalo da kazni veliku grešku golmana Barcelone. Pokušao je lobovati Penu s 35 metara udaljenosti, ali je šutirao preko gola.

5' - Tri kornera zaredom izveo je Real, ali uzbuđenja nismo imali nijednom nakon ubačaja iz ugla. Čini se da će domaćin silovito krenuti od starta po vodstvo.

4' - Vrlo dobar početak utakmice. Vinicius u dobrom prodoru uspijeva izboriti korner za Real.

2' - Mbappe sam u situaciji "jedan na jedan", promašio je zicer, a na kraju je dosuđen ofsajd.

1' - Počela je utakmica.

19:56 - Utakmica će uskoro početi. Sve je spremno za spektakl i nadamo se da ćemo ga dobiti.

20:50 - Igrači oba tima uskoro izlaze na teren i bliži se početak utakmice. Nakon nekoliko sezona za koje se čini da je popularnost El Clasica opala, djeluje da su novi junaci na sceni i da je pojava Kyliana Mbappea s jedne te Laminea Yamala s druge strane učinila da se o ovom rivalstvu ponovo priča danima prije utakmice.

Prava poslastica nogometnog vikenda zakazana je za večeras od 21 sat kada se na Santiago Bernabeuu sastaju Real Madrid i Barcelona u prvom ovosezonskom El Clasicu.

Dva najveća španska kluba nalaze se na vrhu tabele u španskoj La Ligi sa samo tri boda razlike u korist Barcelone, oba tima igraju u odličnoj formi, te nema dileme da nas očekuje veoma uzbudljiv duel.

Treneri Carlo Ancelotti i Hansi Flick odabrali su sastave koji su otprilike i očekivani, a Luka Modrić u domaćem timu kreće s klupe.

Real Madrid: Lunin, Mendy, Rudiger, Militao, Vazquez, Camavinga, Tchouameni, Valverde, Bellingham, Mbappe i Vinicius.

Na klupi su: Mestre, Fran, Ceballos, Diaz, Endrick, Garcia, Guler, Modrić i Vallejo.

Barcelona: Pena, Kounde, Cubarsi, Martinez, Balde, Casado, Pedri, Lopez, Raphinha, Yamal i Lewandowski.

Na klupi su: Kochen, Szczesny, De Jong, Dominguez, Fati, Fort, Gavi, Martin, Olmo, Torre i Victor.

Utakmicu će suditi jedan od najpouzdanijih španskih arbitara José María Sánchez Martínez.