Osmo kolo
286

Sarajevo i Željezničar remizirali u veoma uzbudljivom derbiju na Koševu

E. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva i Željezničara su u 153. sarajevskom derbiju koji je igran u okviru osmog kola Wwin lige BiH podijelili bodove, a konačan rezultat je bio 1:1.

Utisak je da je neriješen rezultat najrealniji jer je Željezničar bio bolji u prvom dijelu dok je Sarajevu apsolutno pripalo drugo poluvrijeme gdje su uostalom i stigli do izjednačenja rezultata, a također su imali i nekoliko ozbiljnih prilika za veliki preokret, no na kraju je junak Željezničara bio golman Plavih Vedad Muftić.

Željezničar je znatno bolje otvorio utakmicu pa je u uvodne tri minute imao nekoliko fantastičnih prilika za dolazak u vodstvo protiv najvećeg rivala. U prvoj minuti lopta je stigla do Dženana Šabića poslije dodavanja Al Jabera, ali je njegov udarac zaustavio Rockov da bi dvije minute kasnije vidjeli najbolju šansu za Želju u prvom dijelu susreta. Krpić je spasio jednu loptu da ne ode u aut, a ona je pogodila prečku nakon čega je pokušao Boljević, ali je njegov udarac s gol linije izbacio Beganović da bi potom Hirošev pokušaj izblokiran.

U osmoj minuti Sarajevo je propustilo veliku šansu. Cavnić je katastrofalno pogriješio, lopta je stigla do Guliashvilija koji se našao oči u oči sa Muftićem, šutirao glavom, ali je njegov udarac zaustavio golman Plavih. Četiri minute kasnije Željezničar je dao gol preko Markovića, ali je on poništen zbog opravdane nedozvoljene pozicije u kojoj se našao Aleksandar Boljević da bi u 14. Guliashvili mlako šutirao pravo u Muftića.

Odličan je danas bio mladi Dženan Šabić koji je u 15. minuti susreta napravio nove probleme odbrani Sarajeva, ubacio je u sredinu za Krpića koji je u posljednji čas izblokiran. Hirošev udarac iz slobodnjaka iz 28. minute je otišao pored gola Rockova da bi četiri minute kasnije domaći tražili penal. Guliashvili je vratio loptu za Mehmedovića koji je šutirao, a njegov udarac je pogodio Karamarka i završio u korner. Domaći nogometaši su smatrali da je igrač Željezničara igrao i tražili su penal, ali ga sudija Admir Musić poslije konsultovanja s VAR tehnologijom nije dosudio.

Lopta je potom otišla u korner nakon kojeg je Jović šutirao pravo u Muftića, a četiri minute kasnije Zoran Zekić je morao napraviti prvu izmjenu te iz igre izvdesti veznjaka Domagoja Pavičića. Umjesto njega na teren je ušao napadač Renan Oliveira. I kada su svi očekivali kraj prvog dijela, Željezničar je stigao do vodstva u 43. minuti susreta. Nakon sjajne akcije Amer Hiroš je uposlio Aleksandra Boljevića koji je rutinski savladao Emila Rockova i postavio rezultat prvog dijela.

Zoran Zekić je od prve minute nastavka napravio još jednu promjenu i uveo je Vinka Soldu umjesto Brune Unušića, a u narednih pet minuta njegovi izabranici su propustili dvije velike prilike. Galić je katastrofalno pogriješio, praktički je gurnuo Renana Oliveiru oči u oči s Vedadom Muftićem, koji je srećom po Plave, pratio akciju i spriječio Brazilca da postigne gol za Sarajevo. Već u sljedećem napadu Kyeremeh je fantastično šutirao, ali je lopta otišla pored gola te je ostalo 1:0 za Željezničar.

Igrala se 59. minuta kada je Sarajevo opet zaprijetilo. Mehmedović je odlično šutirao, ali je njegov udarac fantastično zaustavio Muftić da bi četiri minute kasnije Bordo tim stigao do izjednačenja rezultata. Lulić je ubacio s desne strane, Đuričković prebacio glavom za Soldu koji je matirao Muftića i donio izjednačenje Bordo timu. Potom je Kyeremeh šutirao iz veoma opasne situacije, no promjene rezultata nije bilo te je ostalo 1:1.

Rezervista Mustafić je u 71. minuti šutirao pored gola da bi tri minute kasnije domaći imali veliku priliku, ali je udarac Kyeremeha iz neposredne blizine zaustavio Muftić. Već u 78. minuti susreta nova velika šansa za Sarajevo, ali udarac Beganovića glavom je otišao pored gola Muftića. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata te je susret okončan podjelom bodova, bilo je 1:1.

Bordo tim je ostao prvi na tabeli sa 17 bodova iz sedam odigranih utakmica dok je Željezničar treći s tri boda manje. Sarajevo će u sljedećem kolu gostovati na Pecari kod Širokog Brijega dok će Željezničar na svom terenu ugostiti sastav Posušja.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Željezničar 1:1 (Soldo 63' / Boljević 43')

Tabela:

Utakmica Sarajevo - Željezničar iz minute u minutu:

Kraj utakmice na Koševu, podjela bodova sarajevskih rivala.

90+7' - Muftić je požutio.

90+6' - Mirčevski je šutirao glavom pored gola.

90+3' - Harun Karić je požutio.

90+1' - Cvetanovski i Odinaka mijenjaju Hiroša i Boljevića.

90' - Velika šansa za Sarajevo! Muftiću je ispala lopta, a udarac Beganovića odlazi preko gola.

90' - Sedam minuta nadoknade.

84' - KAKVA ŠANSA ZA SARAJEVO! Turkeš se sjajno izborio za poziciju i izašao jedan na jedan s Muftićem koji je fantastično zaustavio njegov udarac.

83' - Turkeš mijenja Guliashvilija.

82' - Cavniću se ukazuje pomoć ispred gola Željezničara.

81' - Renanov udarac glavom poslije ubacivanja Lulića je otišao pored gola.

78' - JOŠ JEDNA VELIKA ŠANSA ZA SARAJEVO! Udarac Beganovića glavom je otišao pored gola Muftića.

74' - VELIKA ŠANSA ZA SARAJEVO! Udarac Kyeremeha iz neposredne blizine je fantastično zaustavio Muftić.

73' - Mirčevski je zamijenio Karjaševića.

71' - Odličan udarac Mustafića otišao pored gola Muftića.

68' - Požutio je Eldar Mehmedović.

67' - Mustafić mijenja Bubanju.

67' - Još jedan opasan udarac Kyeremeha odlazi pored gola Muftića.

63' - Lulić je ubacio s desne strane, Đuričković prebacio glavom za Soldu koji je matirao Muftića i donio izjednačenje Bordo timu.

62' - GOOOOOOOOOOOOL! Sarajevo je izjednačilo rezultat!

60' - Izmjena u Željezničaru, Al Jabera mijenja Karić.

59' - Mehmedović odlično šutirao, ali njegov udarac je fantastično zaustavio Muftić.

53' - Bakljada navijača Sarajeva na Koševu, sudija Admir Musić je nakratko prekinuo susret.

52' - Žuti karton za Cavnića.

50' - NOVO VELIKO UZBUĐENJE ISPRED GOLA MUFTIĆA! Fantastičan pokušaj Kyeremeha završio pored gola golmana Plavih.

49' - ŽELJEZNIČAR JE IMAO MNOGO SREĆE! Galić je katastrofalno pogriješio, praktički je gurnuo Renana Oliveiru oči u oči s Vedadom Muftićem, koji je srećom po Plave, pratio akciju i spriječio Brazilca da postigne gol za Sarajevo.

46' - Počelo drugo poluvrijeme na Koševu.

46'- Od prve minute nastavka na terenu je Vinko Soldo koji je zamijenio Unušića.

Poluvrijeme na Koševu, Željezničar zasluženo vodi.

45+3' - Bez uzbuđenja poslije centaršuta Mehmedovića.

45+3' - Marković je faulirao Mehmedovića. Skraćeni korner za Sarajevo, posljednja šansa za domaće u derbiju.

45' - Tri minute sudijske nadoknade.

43' - Kakva akcija nogometaša Željezničara! Na kraju je Amer Hiroš sjajno uposlio Aleksandra Boljevića koji je matirao Rockova za vodstvo Plavih na Koševu!

42' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Željezničar vodi na Koševu!

39' - Pavičić ne može nastaviti utakmicu, mijenja ga Brazilac Renan Oliveira.

35' - Jovićev udarac glavom hvata Muftić.

33' - Završena provjera VAR tehnologije, nema penala za Sarajevo.

32' - Guliashvili je vratio loptu za Mehmedovića koji je šutirao, a njegov udarac je pogodio defanzivca Želje i završio u korner. Domaći nogometaši traže penal.

30' - Oba trenera su poslala po nekoliko nogometaša na zagrijavanje.

28' - Udarac Hiroša iz slobodnjaka završio pored gola Rockova.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

27' - Ukazuje se pomoć Aleksandru Boljeviću poslije starta Filipa Jovića, ali bit će sve u redu s crnogorskim ofanzivcem. Dobio je defanzivac Sarajeva žuti karton.

18' - Požutio je Sulejman Krpić, vjerovatno zbog prigovora.

15' - Šabić napravio nove probleme odbrani Sarajeva, ubacio u sredinu za Krpića koji je izblokiran u posljednji trenutak.

14' - Mlak pokušaj Guliashvilija brani Muftić.

12' - Željezničar je dao gol preko Markovića, ali je on poništen zbog opravdane nedozvoljene pozicije u kojoj se našao Aleksandar Boljević.

8' - KAKVA ŠANSA ZA SARAJEVO! Cavnić je katastrofalno pogriješio, lopta je stigla do Guliashvilija koji se našao oči u oči sa Muftićem, šutirao glavom, ali je njegov udarac zaustavio golman Plavih.

3' - KAKVE DVIJE ŠANSE ZA ŽELJU U JEDNOM NAPADU! Krpić je spasio jednu loptu koja je pogodila prečku nakon čega je pokušao Boljević, ali je njegov udarac s gol linije izbacio Beganović da bi potom Hirošev pokušaj izblokiran.

1' - PRILIKA ZA ŽELJU! Lopta je stigla do Dženana Šabića poslije dodavanja Al Jabera, ali je njegov udarac zaustavio Rockov.

1' - Počela utakmica na Koševu, prvi s centra su krenuli gostujući nogometaši.

20:28 - Nogometaši Sarajeva su na derbi izašli s dresom Nemanje Anđušića koji je na duelu protiv Borca pretrpio težu povredu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:27 - Nogometaši oba sastava su izašli na travnjak stadiona "Asim Ferhatović Hase", očekujemo početak susreta.

20:25 - Tribine stadiona Koševo su veoma dobro ispunjene, očekuje nas pravi spektakl na sarajevskom derbiju.

20:15 - Glavni sudija meča je Admir Musić iz Hrasnice s pomoćnicima Amirom Kadićem i Emirom Zahiragićem dok e četvrti sudija Ernis Džemidžić iz Goražda.

U VAR sobi su Nihad Ljajić iz Sarajeva te Amer Macić iz Mostara dok je delegat susreta Haris Gvozden iz Sarajeva, a posmatrač suđenja Emir Alečković također iz glavnog grada BiH. Predstavnik bezbjednosti je Adi Osmanović iz Sarajeva.

20:05 - Sarajevo je uoči gradskog derbija na drugom mjestu na tabeli sa 16 bodova iz šest odigranih utakmica dok je Željezničar četvrti sa tri boda manje.

20:00 - Ovo će biti 153. sarajevski derbi u historiji. U dosadašnje 152 utakmice Željezničar je uspješniji sa 47 pobjeda, Sarajevo ima 45, dok je 60 susreta završeno bez pobjednika. Ukupna gol-razlika je također na strani Plavih, 186:182.

Što se tiče posljednjih deset ogleda, Sarajevo je slavilo u tri, Željezničar u dva, a remi je bio čak pet puta.

19:50 - Treneri Sarajeva i Željezničara, Zoran Zekić s jedne i Denis Ćorić s druge strane su odabrali početne postave za ovaj susret.

Sarajevo: Rockov, Mehmedović, Đuričković, Unišić, Jović, Beganović, Bubanja, Lulić, Pavičić, Kyeremeh i Guliashvili.

Na klupi Sarajeva su: Rogić, Duraković, Mujkić, Soldo, Renan, Mustafić, Ristić, Hamzić, Tiro, Kuprešak i Turkeš.

Željezničar: Muftić, Galić, Karamarko, Cavnić, Marković, Al Jaber, Karjašević, Hiroš, Boljević, Šabić i Krpić.

Na klupi Željezničara su: Abdulahović, Odinaka, Radinović, Dangubić, Cvetanoski, Laušević, Šukilović, Karić, Šemdin, Mahmić i Mirčevski.

Što se tiče izostanaka, jasno je da u redovima Sarajeva neće biti Nidala Čelika (suspenzija) i Nemanje Anđušića (povreda), a u redovima Željezničara neće biti Samira Radovca (suspenzija).

19:45 - Poštovani čitaoci portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice osmog kola Wwin lige BiH između Sarajeva i Željezničara.