Zna li nešto više?
0

Važan član svlačionice napustio City na dan početka "suđenja stoljeća" u nogometu

D. P.
Ashton je bio "srce i duša svlačionice" (Foto: Manchester City)
Ashton je bio "srce i duša svlačionice" (Foto: Manchester City)
Član stručnog osoblja Manchester Cityja, koji je bio zadužen za tehnička pitanja, Brandon Ashton podnio je ostavku u klubu istog dana kada počinje "suđenje stoljeća" u svijetu nogometa.

Konačno je došao dan kada počinje suđenje Manchester Cityju i to saslušanjem 115 optužbi protiv kluba, a sve za kršenja pravila poslovanja.

Optužbe se uglavnom odnose na devetogodišnje razdoblje od 2009. do 2018. godine, a City je optužen za različita navodna kršenja pravila, što sve u klubu demantuju.

Važan čovjek, kojeg smatraju "srcem i dušom svlačionice", Brandon Ashton danas je podnio ostavku na funkciji člana stručnog osoblja zaduženog za tehnička pitanja. Objavio je sve na društvenim mrežama.

"Nakon 15 godina odlučio sam napustiti svoju ulogu u Manchester Cityju, kako bih istražio druge puteve u karijeri. Doživio sam sjajna iskustva i upoznao nevjerovatne ljude koji će mi biti prijatelji za cijeli život", rekao je Ashton u saopćenju za javnost.

Engleski mediji njegov odlazak odmah su povezali sa suđenjem koje bi moglo utjecati na izgled čitave nogometne današnjice jer Manchester City uz Real Madrid predstavlja nešto najbolje što nogomet ima posljednjih desetak godina.

U igri su moguće oduzimanje bodova, izbacivanje iz Premier lige, kao i najgora kazna - oduzimanje osvojenih trofeja.

Otkako je Abu Dhabi United Group preuzeo Manchester City 2008. godine, klub je osvojio osam titula prvaka Engleske, Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo, te dvocifren broj kupova u svojoj zemlji. Sve to vrijeme je Ashton bio zaposlen u klubu.

Za kraj, podsjetit ćemo za šta je tačno Manchester City optužen:

=54 tačke za nedavanje tačnih informacija

=14 tačaka za nedavanje tačnih podataka za plaćanje igrača i menadžera

=7 tačaka za kršenje pravila o profitu i održivosti Premier lige

=5 tačaka za nepoštivanje propisa UEFA-e uključujući finansijski fair-play (FFP)

=35 tačaka za nesaradnju s istragama Premier lige od 2018. godine pa nadalje