Wwin liga BiH
61

Zrinjski pobijedio Željezničar u derbiju na Grbavici i preskočio ga na tabeli

H. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Igrači Zrinjskog slave pogodak protiv Željezničara (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Zrinjskog pobijedili su Željezničar 2:0 na Grbavici u 7. kolu WWin lige BiH, u utakmici u kojoj su Plavi proslavili 103. rođendan pred ispunjenim tribinama.
Prvo poluvrijeme ponudilo je dosta slabu nogometnu predstavu u kojoj nije izostala borba i trka s obje strane, ali pravih prilika nije bilo.

Igralo se uglavnom na sredini terena, a jedinu pravu šansu imali su gosti. Nakon kornera i uigrane akcije, Ćuže je u 40. minuti ostao sam na povratnoj lopti, ali šutirao je sa 12-13 metara preko gola.

Drugo poluvrijeme počelo je višeminutim prekidom izazvanim dimnom zavjesom navijača Željezničara, ali kada se nastavilo, Zrinjski je pokazao mnogo bolju igru.

U 58. minuti nakon ubačaja s lijeve strane Ćuže je ostao sam na petercu, ali je iz čiste situacije šutirao pored gola. Samo tri minute kasnije Ćavar je uposlio Mulahusjenovića koji je šutirao iskosa s desetak metara, ali lopta je prošla tik pored stative.

Konačno, Mostarci su poveli u 66. minuti. Topić je uposlio Mulahusejnovića koji ovaj put nije pogriješio i snažnim udarcem matirao je Muftića za 1:0.

Željo se do kraja mučio da kreira neke šanse, ali ipak je mogao do boda u 82. minuti. Radovac je sve sam uradio i dobro šutirao sa 15-ak metara, ali prečka je spasila goste.

U nastavku akcije Mirčevski je oboren u kaznenom prostoru, gledao se i VAR, ali na kraju nije dosuđen penal za Želju. U sudijskoj nadoknadi Ćavar je nakon nove sjajne akcije gostiju sjajnim udarcem pod prečku postavio konačnih 2:0.

Željezničar u narednom kolu očekuje veliki gradski derbi protiv Sarajeva na Koševu, dok Zrinjski u hercegovačkom derbiju dočekuje Široki Brijeg.

Rezultat i strijelci:

Željezničar - Zrinjski 0:2 (Mulahusejnović 66', Ćavar 90+1')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+6' - Ostalo je još šest minuta nadokande, ali čini se da je ovdje sve jasno.

Željezničar - Zrinjski 0:2 (Ćavar 90+1')

90+1' - GOOOOOOOOL! Ćavar nakon sjajne akcije silvitim udarcem pod prečku pogađa za 2:0.

90' - Igrat će se 12 minuta sudijske nadokande.

88' - Sami je finiš utakmice, ali očekuje nas duga sudijska nadoknada zbog prekida koji su izazvali domaći navijači na startu drugog poluvremena.

83' - U nastavku akcije Mirčevski je oboren u kaznenom prostoru, gledao se i VAR, ali na kraju nije dosuđen penal za Želju.

82' - Prečka za Željezničar! Radovac je sve sam uradio i dobro šutirao, ali prečka je spasila goste.

77' - Željo nakon gola ne uspijeva da ozbiljnije ugrozi gol Zrinjskog.

71' - Izašli su Cvetanoski, Hiroš i Mahmić, a ušlli su Mirčevski, Šabić i Dangubić.

Željezničar - Zrinjski 0:1 (Mulahusejnović 66')

66' - GOOOOOOOOOOL! Zrinjski zasluženo vodi golom Mulahusejnovića. Topić je uposlio nekadašnjeg napadača Sarajeva koji ovaj put nije pogriješio.

61' - Još jedna nevjerovatna šansa za Zrinjski! Ćavar je uposlio Mulahusjenovića koji je šutirao iskosa s desetak metara, ali lopta je prošla tik pored stative.

58' - Kolosalna šansa za Zrinjski! Nakon ubačaja s lijeve strane Ćuže je ostao sam na petercu, ali je iz čiste situacije šutirao pored gola.

55' - Meč se nastavio nakon desteak minuta prekida, čekalo se da se dim raziđe.

50' - Već nekoliko minuta traje prekid zbog dimne zavjese koju su priredili navijači Željezničara.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

Željezničar - Zrinjski 0:0

45' - Udarac Cvatanoskog otišao je daleko pred gola.

41' - Žuti karton za Barišića.

40' - Velika šansa za Zrinjski! Nakon kornera i uigrane akcije, Ćuže je ostao sam na povratnoj lopti, ali šutirao je sa 12-13 metara preko gola.

39' - Dobar napad Zrinjskog, ali Galić je u posljednji čas izbacio loptu u korner.

38' - Korner za Zrinjski, ali Mašić nije mogao do lopte.

34' - Vrlo loša utakmica na Grbavici, iako se igra borbeno.

28' - Željo ima blagu terensku inicijativu, ali igra se jako oprezno s obje strane.

21' - Malo toga smo vidjeli do sada na derbiju osim sjajne atmosfere na tribinama.

15' - Prvi opasniji napad na utakmici. Hiroš je šutirao iskosa, ali Marić se nije dao prevariti.

13' - Sada i žuti karton za Radovca koji neće igrati na Koševu protiv Sarajeva zbog akumuliranih žutih kartona.

11' - Žuti karton zaradio je Savić iz Zrinjskog.

10' - Zrinjski djeluje nešto bolje na samom startu, ali i dalje bez pravih šansi.

5' - Nema uzbuđenja na početku, igra se očekivano čvrsto.

1' - Počela je utakmica na Grbavici.

20:40 - Stadion Grbavica je večeras pun, a susret pred 12.000 gledalaca sudit će Aleksandar Njegomirović iz Prnjavora.

20:35 - I Zrinjski je, poput Borca, u značajnom zaostatku po broju utakmica zbog obaveza u Evropi. Plemići se nalaze na četvrtom mjestu sa 10 bodova iz četiri susreta, te na Grbavici žele ostaviti "nulu" u rubrici poraza ove sezone u prvenstvu.

"Nakon jednog derbija u kratkom vremenu dolazi nam drugi. Odradili smo nekoliko treninga, maksimalno smo se pripremili tako da očekujem u subotu dobru utakmicu, maksimalno zalaganje s naše strane i, normalno, želja je da idemo na pobjedu i da dođemo do tri boda", najavio je duel trener Zrinjskog Mario Ivanković.

20:30 - "Čestitam 103. rođendan klubu, meni je zadovoljstvo što sam dio toga. Sutra nas čeka duel sa Zrinjskim, svi znamo ko su oni i šta su, osam puta su bili prvaci Bosne i Hercegovine. Oni su slagani dugi niz godina i u svojim redovima imaju dosta ozbiljnih igrača, prije svega tu mislim na ofanzivni dio. Ja sam, više-manje, uvijek fokusiran na svoju ekipu i gledam kakva će moja ekipa biti. Dosta dobro radimo, momci se dižu iz treninga u trening i polako 'hvataju konce' i automatizme", rekao je u najavi utakmice trener Željezničara Denis Ćorić koji je dodao da su svi igrači spremni za igru.

20:25 - Plavi na Grbavici očekuju nastavak dobrog niza od pet utakmica bez poraza kojim su stigli do drugog mjesta na tabeli sa 13 bodova iz šest susreta.

20:20 - Poznati su i sastavi timova:

Željezničar: Muftić, Galić, Cavnić, Karamarko, Mahmić, Radovac, Aljaber, Cvetanoski, Hiroš, Boljević, Krpić.

Zrinjski: Marić, Barišić, Mašić, Ćorluka, Mulahusejnović, Savić, Surdanović, Ćuže, Topić, Ćavar, Tičinović. 20:20 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos susreta 7. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine u kojem se sastaju Željezničar i Zrinjski. Susret se igra na stadionu Grbavica s početkom u 20:45 sati.