Slijede nova testiranja
125

Željini igrači napokon napustili aerodrom, potpisano kompromisno rješenje o izolaciji

K. H.
Članovi delegacije FK Željezničar koji su stigli iz Izraela gdje nisu odigrali meč 1. pretkola Evropske lige protiv Maccabi Haife na kraju su ipak potpisali rješenje o izolaciji u narednim danima, odnosno postigli su dogovor s nadležnim institucijama.
Kako saznajemo, svi članovi delegacije Željezničara koja je putovala u Izrael, a koji su na prethodna dva testa bili negativni na koronavirus, pristali su potpisati rješenje o izolaciji, a ukoliko se na novom testiranju u ponedjeljak ispostavi da su negativni, izolacija će im biti ukinuta.

Po povratku u Sarajevo svim putnicima su trebala biti uručena rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana, što pojedini nisu prihvatili jer su na dosadašnja dva testiranja oba puta bili negativni na koronavirus.

S druge strane, oni kod kojih je u Izraelu konstatovano prisustvo virusa Covid-19 odmah su otišli u kućnu izolaciju i tokom leta iz Izraela bili su izolovani od ostatka putnika.

Delegacija Željezničara je tražila da se svi koji su bili u Izraelu testiraju odmah, kako bi oni koji su negativni i zdravi mogli nastaviti s treninzima i normalnim aktivnostima, što su nadležne osobe odbile.

Klub s Grbavice mora paziti na fizičku formu igrača, što je glavni razlog za ovakvu odluku, a kako je sezona u Premijer ligi BiH uveliko počela i moguće je i da će igrati meč protiv Maccabija u nekom novom terminu, jasno je zbog čega klubu nikako ne bi odgovaralo da igrači budu u izolaciji 14 dana.

Podsjećamo, tim s Grbavice je bio desetkovan prije puta u Izrael budući da je šest prvotimaca bilo zaraženo koronavirusom.

Testovi su tada pokazali šest pozitivnih testova među igračima, a to su Irfan Fejzić, Frane Ikić, Damir Sadiković, Mustafa Mujezinović, Ermin Zec i Samir Bekrić, zbog čega nisu ni krenuli put Izraela, da bi nakon testiranja u Haifi saznali da su i Filip Erić, Haris Hajdarević, Luka Miletić, Luka Juričić te pomoćni trener Bakir Šerbo također zaraženi koronavirusom.

Ministarstvo zdravstva Izraela u srijedu je testiralo sve članove delegacije Fudbalskog kluba Željezničar koji su bili u Haifi, nakon čega su donijeli odluku da se utakmica ne može igrati i Plavi su bili prinuđeni da se vrate u Sarajevo.