Premijer liga BiH
4

Zrinjski i Velež podijelili bodove u veoma sadržajnom mostarskom derbiju

D. P.
Tokom derbija bila je uzavrela atmosfera (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Paralelno sa sarajevskim derbijem, odigran je i najveći nogometni spektakl Mostara, a Zrinjski i Velež remizirali su rezultatom 1:1. Utakmica je gledateljima ponudila mnogo toga.

Novi prvak Bosne i Hercegovine dočekao je ekipu Veleža u nadi da će nastaviti sa dobrim rezultatima. Susret je otvoren veoma uzbudljivo s obje strane.

Gosti su na samom startu zaprijetili dva puta, po jednom su pokušali Samir Radovac i Alen Dejanović. S druge strane uz mnogo muke zaustavljen je pokušaj solo-akcije Nike Janvkovića.

U 19. minuti prva ozbiljnija prilika na utakmici. Nemanja Bilbija je šutirao, ali mu Slaviša Bogdanović brani udarac.

Najbolju priliku za Velež u prvom poluvremenu propustio je Arman Džanković u 22. minuti nakon što je iz izgledne situacije šutirao pored gola.

Do odlaska na odmor izdvaja se pokušaj Ivana Bašića iz slobodnog udarca, te Nemanje Anđušića glavom što je lako odbranio golman domaćina. Na odmor se otišlo bez golova.

Vrlo bitan detalj susreta dogodio se u 58. minuti. Mladi Igor Savić dobija direktan crveni karton zbog starta kojim je prekinuo opasan napad Veleža.

Bez obzira na to, Zrinjski je poveo ubrzo. Sjajni Nemanja Bilbija koristi veliku grešku golmana Bogdanovića koji mu poklanja loptu i Zrinjski je poveo. Igrao se 62. minut.

Šest minuta kasnije vidjeli smo poravnanje. Anđušić je poslao savršenu asistenciju za Brandaa, a Brazilac lijepo matira Čondrića udarcem gotovo iz "mrtvog" ugla.

Sjajan nogomet u nastavku susreta nastavio se velikom šansom za Zrinjski. Danilo Šipovac je pogodio stativu u 75. minuti i tako je propala velika šansa domaćina.

Uslijedila je dobra šansa i za Velež. U 83. minuti Demir Peco šutira s vrha kaznenog prostora, ali golman Čondrić brani uz manje muke.

Ostalo je do kraja 1:1 tako da oba tima mogu donekle biti zadovoljna rezultatom. Zrinjski što nije poražen jer je dugo igrao s igračem manje, a Velež jer je uspio spasiti se poraza uprkos rezultatskom deficitu.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Velež 1:1 (Bilbija 62' / Brandao 68')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore