Prvi susret play-offa
29

Zrinjski večeras dočekuje Slovan, prvaka BiH dijeli 180 minuta od ulaska u grupnu fazu Konferencijske lige

E. B.
Foto: HŠK Zrinjski
Foto: HŠK Zrinjski
Nogometaši Zrinjskog će večeras dočekati Slovan iz Bratislave u prvom susretu play-offa za ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige.

Prvaka naše zemlje od historijskog uspjeha bosanskohercegovačkog nogometa - ulaska u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, dijele još samo dvije utakmice.

Slovan je izuzetno jaka ekipa, no nije nepremostiva prepreka za Plemiće.

Prvak Slovačke u svojim redovima ima čak 11 reprezentativaca, a najzvučnija imena su Slovak Juraj Kucka, te Srbijanac Ivan Šaponjić, nekadašnji igrač Patizana, Benfice i Atletico Madrida.

"U slovačkoj javnosti svi očekuju da će proći. Tako da je na njima pritisak, a s druge strane mi nemamo šta izgubiti. Ja želim da moji igrači uživaju. Došli smo do play-offa, a na početku kvalifikacija sam rekao da sanjam da nešto možemo napraviti u Evropi. To se polako ostvaruje i imamu priliku generacije da napravimo nešto što do sada nije zabilježeno u bh. nogometu i nadam se da ćemo u tome uspjeti u ove dvije utakmice. Moja ekipa uvijek igra da pobijedi i tako ćemo igrati i sada", rekao je u najavi meča trener Zrinjskog Sergej Jakirović koji zbog kartona neće moći računati samo na Petra Sučića.

Petorica nogometaša - Ivan Jukić, Matija Malekinušić, Igor Savić, Josip Čondrić i Niko Janković, te trener Jakirović će morati biti oprezni večeras jer imaju po dva žuta kartona ove sezone u Evropi i u slučaju da im večeras austrijski sudija Julian Weinberger pokaže karton bi propustili uzvrat u Bratislavi za sedam dana.

Zanimljivo, ovo će biti drugi okršaj Zrinjskog i Slovana. Prije 13 godina mostarski klub je savladao Slovan kod kuće rezultatom 1:0 u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka zahvaljujući pogotku Krešimira Kordića, no u uzvratu je izgubio sa 4:0.

Kako su istakli iz Zrinjskog, karte za večerašnji duel su rasprodate, a zamolili su sve posjetitelje večerašnje utakmice da se suzdrže od bilo kakvog oblika nedoličnog ponašanja uoči, za vrijeme i nakon utakmice.

"Isto tako, molimo da poštujete upute na stadionu te da iz sigurnosnih razloga ne sjedite na prolazima između sektora. Ponašajmo se odgovorno - radi sebe, radi mladih i djece na tribinama i najvažnije, radi Zrinjskog. Ne dozvolimo da nakon utakmice zbrajamo kazne, već samo pozitivne dojmove. Jer samo jak i stabilan Zrinjski može opet konkurirati za naslov prvaka, novu sezonu u Evropi ili ono što svi sanjamo - evropsku jesen", poručili su iz redova prvaka Bosne i Hercegovine.

Susret Zrinjski - Slovan igra se večeras na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru s početkom u 20 sati uz direktan TV prijenos na kanalu Arena Sport, te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.