Čudo od djeteta
9

Kanađanka McIntosh (16) briljirala na 400 metara slobodno i postala najmlađa svjetska rekorderka

E. B.
Summer McIntosh (Foto: EPA-EFE)
Summer McIntosh (Foto: EPA-EFE)
Kanađanska plivačica Summer McIntosh (16) je postala nova svjetska rekorderka u utrci na 400 metara slobodno.

Djevojčica je do svjetskog rekorda došla u Torontu na kanadskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a on sada iznosi 3:56.08 minute, što je za čak 32 stotinke bolje od vremena koje je postavila dosadašnja rekorderka Ariarne Titmus iz Australije.

Ono što je još impresivnije je da je McIntosh popravila svoj lični rekord za više od tri sekunde, a poslije postavljanja svog prvog seniorskog svjetskog rekorda je zaplakala od sreće.

"Nisam inače emocionalna, ali su me emocije preplavile. Nekoliko proteklih godina sam uložila mnogo u ovo, da budem najbolja što mogu biti. Nisam očekivala ni u snovima da ću ovako plivati. Ovakav nagli skok u rezultatu nisam mogla predvidjeti", rekla je McIntosh koja je sa 16 godina, 7 mjeseci i 12 dana postala najmlađa aktivna svjetska rekorderka.

Mlada Kanađanka je prošle godine na Svjetskom prvenstvu osvojila dvije zlatne medalje. U utrci na 200 metara delfin je slavila s vremenom 2:05.20, što je za 2.65 sekundi bilo bolje od naše Lane Pudar koja je zauzela šesto mjesto, dok je na i 400 metara mješovito trijumfovala s vremenom 4:32.04.