Najčuvenija epizoda
48

Ko je dječak koji je od "Igre prijestolja" stigao do zlata i rekorda na OI u Parizu

H. H.
Daniel Wiffen sa olimpijskim zlatom i kao dječak u Igri prijestolja (Foto: Montaža / Marca)
Daniel Wiffen sa olimpijskim zlatom i kao dječak u Igri prijestolja (Foto: Montaža / Marca)
Irski plivač Daniel Wiffen osvojio je zlatnu olimpijsku medalju isplivavši novi olimpijski rekord na 800 metara slobodno, a malo je poznato da se pojavio u kultnoj seriji "Igra prijestolja" (Game of Thrones).
Wiffen je postao prvi olimpijac iz Irske koji je osvojio olimpijsko zlato za svoju domovinu, a nakon što je stigao do velikog uspjeha brzo su se počele tražiti informacije o njemu.

Tako je otkriveno da se pojavio u seriji "Igra prijestolja" i to u jednoj od najlegendarnijih epizoda serije "The Rains of Castamere", koja prikazuje ono što se dogodilo na "Crvenom vjenčanju".

"Nisam baš znao ništa o 'Igri prijestolja' kada sam bio mlađi. Roditelji mi nisu dali da je gledam, ali pretpostavljam da ju je moj tata stalno gledao, a onda je moja sestra Elizabet dobila jako dobru ulogu: Ona je bila jedna od kćerki Freya (Neyela Frey, unuka Lorda Waldera Freya)", prisjeća se Wiffen.

Potom je došlo vrijeme da se snimi scena za "Crveno venčanje" za koju je bilo potrebno mnogo statista i tu su se pojavili Daniel Wiffen i njegov brat blizanac Nathan.

"U našoj sceni, bili smo u dnevnoj sobi, sjedili na dnu stepenica, kada su Starkovi ušli", prisjeća se Wiffen.

Epizoda je premijerno prikazana 2. juna 2013. godine i jedna je od najuzbudljivijih u kultnoj seriji koja prema mišljenju mnogih važi za najbolju svih vremena.

Sada se Wiffen vratio na male ekrane širom svijeta, ali ovoga puta kao olimpijski šampion, ali nije isključio mogućnost da nastavi sa glumom.

"Ako se desi nešto što bi mi se svidjelo, na primjer kada bih dobio ponudu za ulogu u seriji 'Zmajeva kuća', vjerovatno bih našao vremena da to uradim", kazao je Wiffen.

Wiffen je postavio olimpijski rekord s rezultatom 7:38.19. Dosadašnji olimpijski rekord držao je Ukrajinac Mihajlo Romančuk koji je u Tokiju isplivao vrijeme 7:41.28.