Napatio Đokovića
86

Ko je Dino Prižmić, velika teniska nada ponikla na "svetom" mjestu za Hrvate

N. M.
Prižmić se rukuje s Đokovićem nakon jutrošnjeg poraza (Foto: EPA-EFE)
Prižmić se rukuje s Đokovićem nakon jutrošnjeg poraza (Foto: EPA-EFE)
Dino Prižmić jutros je oduševio tenisku javnost nastupom u prvom kolu Australian Opena, gdje je pružio fantastičan otpor Novaku Đokoviću, prvom teniseru svijeta.
Pojedini fanovi su se pitali ko je dječak koji je namučio favorizovanog Srbijanca, a radi se o 18-godišnjem Splićaninu, rođenom 5. augusta 2005. godine, čiji su roditelji Boris i Nataša.

Tenis je Prižmić počeo trenirati sa 7 godina, a dugo se premišljao između nogometa i tenisa i zamalo je završio u ovom prvom, mnogo popularnijem sportu.

"Trenirao sam nogomet u NK Pomaku na Pojišanu, to vam je na Bačvicama, ali dvije godine starija sestra Barbara trenirala je tenis na Firulama i taj me sport naposljetku privukao. I tako sam ostao u tenisu", objasnio je Prižmić u jednom od ranijih intervjua za hrvatske medije.

Tako je Prižmić s tenisom počeo na splitskim Firulama, mjestu koje Hrvati smatraju svetim jer su tu ponikli velikani poput Nikole Pilića, Gorana Ivaniševića i Marija Ančić.

Majka Nataša je sina Dinu u izjavi za hrvatske medije opisala kao dječaka koji je "na svoju ruku", kaže da je tvrdoglav i da mora ostvariti ono što zacrta. Otkrila je i da jako pazi na prehranu, jede dosta voća i povrća, a omiljeno jelo mu je krvav biftek.

Prije tri godine, još kao 15-godišnjak, Prižmić je osvojio juniorski turnir u Mostaru, a pažnju ljubitelja tenisa privukao je tokom prošle, 2023. godine.

Tada je bio pobjednik Challengera u Banjoj Luci, a s tog turnira ga pamtimo i po sukobu s Damirom Džumhurom, kada ga je bh. teniser propisno izvrijeđao.

Džumhur je tada bio ljut zbog Prižmićevog ponašanja koje je nazvao sramotnim i odvratnim, a nastavio je s uvredama.

"Pljuješ po terenu tamo kad protivnici padaju u nesvijest. Ološu mali", poručio je Džumhur Prižmiću.

Prižmić je, pored tenisa, gdje su mu uzori upravo Novak Đoković i Rafael Nadal, i veliki fan borilačkih sportova, konkretnije MMA-a i najjače svjetske organizacije UFC u kojoj mu je omiljeni borac Kamaru Usman, bivši šampion u velter kategoriji (do 77 kilograma).

Nedavno je Prižmić rodni Split zamijenio Zagrebom, gdje je preselio kako bi brže napredovao, a omiljena podloga za igranje mu je zemljana.

Sam Đoković mu je danas aplaudirao nakon njihovog okršaja na Australian Openu, na to je "natjerao" i navijače na tribinama, a nema sumnje da će sve to biti veliki podstrek Prižmiću da nastavi svoj uspon ka samom vrhu svjetskog tenisa.

Trenutno Prižmić zauzima 178. poziciju na ATP listi, dosad je u karijeri zaradio nešto više od 100.000 eura, a na ATP turnirima mu je trenutni omjer 3 pobjede i 6 poraza.