Težak početak života
19

Ko je Frances Tiafoe, sin imigranata koji može razbiti prokletstvo Amerikanaca na US Openu

N. K.
Frances Tiafoe (Foto: Instagram)
Frances Tiafoe (Foto: Instagram)
Frances Tiafoe je posljednjih dana prilično drastično ušao u oči javnosti posebno nakon što je izbacio tenisku legendu Rafaela Nadala s US Opena.

Američki 24-godišnjak prekinuo je Nadalov niz od 22 meča bez poraza na Grand Slam turnirima pobijedivši ga u četiri seta u osmini finala.

Tiafoe ima samo jedan prethodni nastup u četvrtfinalu na velikom turniru u svojoj karijeri, ali se sada promiče kao mogući pobjednik US Opena.

Trenutno je na 26. mjestu na svijetu, što znači da će sigurno napredovati na listi.

Ukoliko eventualno osvoji titulu, on bi bio prvi Amerikanac koji je to učinio od Andyja Roddicka 2003. godine.

Tiafoeova pozadina čini ovo postignuće još impresivnijim i toplijim.

Naime, Tiafoe je sin imigranata koji su se doselili u Sjedinjene Države iz Sijera Leonea bježeći od građanskog rata koji je zahvatio zemlju 1980-ih i 1990-ih.

Njegov otac, radnik na održavanju, i njegova majka, medicinska sestra, radili su dan i noć kako bi Francesu i njegovom bratu blizancu Franklinu omogućili dobar život, puštajući 26. tenisera svijeta da igra tenis kao hobi.

"Ja sam sin imigranata jer su mi oba roditelja odrasla u Sijera Leoneu prije nego što su došli u Sjedinjene Države", ponosno je rekao teniskim medijima.

Čak i kao junior, bio je raskošan talent, dostigavši drugo mjesto na ITF juniorskoj rang listi.

Sa 14 godina osvojio je Les Pettis AS, turnir kojeg su osvajali, između ostalih, i Nadal, Michael Chang, Kim Clijsters i Bianca Andreescu.

Tiafoe nikada nije daleko od tenisa s obzirom na to da izlazi s koleginicom teniserkom Ayanom Broomfield.

Debitovala je na WTA Touru nakon što joj je uručena džoker karta za turnir parova na Coupe Banque Nationale 2014. godine.

[TWITTER]1267262131759656966[/TWITTER]

Ayan Broomfield i Frances Tiafoe se zabavljaju već neko vrijeme, a svoju vezu otkrili su 2018. godine.

Par je stekao popularnost 2020. godine kada su napravili video s drugim teniserima kako bi podigli svijest o rasnom zlostavljanju usred smrti Georgea Floyda.