Odlazak velikana
222

Saudijci nemaju granice, za kraj su Nadala počastili najluksuznijim poklonom u karijeri

D. P.
Nadal i Turki nakon duela sa Đokovićem (Foto: Screenshot)
Nadal i Turki nakon duela sa Đokovićem (Foto: Screenshot)
Turnir Six Kings Slam, koji je privukao mnogo pažnje iako se radi o egzibiciji, večeras se privodi kraju, a dugo će ga pamtiti španski velikan Rafael Nadal koji je ozvaničio kraj karijere i u tu čast od Saudijaca dobio reket od zlata.

Nadal se pojavio s još pet velikana svjetskog tenisa i za to dobio spektakularnu nagradu. Osim početnog miliona i po dolara, koliko svi dobijaju za samo učešće, Nadal je dobio najspektakularniji i najskuplji poklon u svojoj karijeri - zlatni reket.

Nakon što je doživio poraz od Novaka Đokovića u posljednjem duelu ovog velikog rivalstva u karijeri, Nadal je od Turkija Al Sheikha, predstavnika organizacije Riyadh Season, dobio na poklon reket od zlata.

Turnir je već bio na udaru javnosti jer se na ovoj egzibiciji nude veće nagrade nego na takmičarskim turnirima tokom cijele godine, uključujući i one najveće, a Saudijci su se i za kraj potrudili da luksuznom nagradom Nadala na poseban način isprate u penziju.

Turki Al Sheikh je nakon duela izašao na teren kao organizator i Nadalu uručio torbu. Kada je španski teniser iz nje izvadio zlatni reket, svi su ostali iznenađeni. Reket od zlata je u prirodnoj veličini.

Posljednji put ovakav primjerak viđen je davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća na ATP turniru u belgijskom Antwerpenu. Tada se zlatni reket dodjeljivao pobjedniku tog turnira aludirajući na značaj ovog grada koji je bio prijestolnica trgovine zlatom.

Za kraj, podsjetimo da je Đoković savladao Nadala rezultatom 6:2 i 7:6 u borbi za treće mjesto, dok večeras finale igraju Carlos Alcaraz i Jannik Sinner te se bore za šest miliona dolara.