Saopćeno iz MOK-a
54

Stigla zvanična potvrda: Slavna kineska teniserka Peng Shuai je živa, zdrava i na sigurnom

E. B.
Predsjednik MOK-a Thomas Bach u razgovoru sa Peng Shuai (Foto: MOK)
Predsjednik MOK-a Thomas Bach u razgovoru sa Peng Shuai (Foto: MOK)
Slavna kineska teniserka Peng Shuai je živa, zdrava i na sigurnom, stigla je zvanična potvrda iz relevantnog izvora - Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).
Čitav sportski svijet je bio zabrinut za 35-godišnju Kineskinju nakon što je javno putem društvene mreže Weibo objavila inkriminirajuće podatke o penzionisanom političaru i nekadašnjem potpredsjedniku kineske vlade Zhangu Gaoliju (75), a post je u rekordnom vremenu obrisan sa stranice.

Nakon toga Peng je jednostavno nestala i nije se pojavljivala u javnosti.

Iz Kine su dolazile oprečne informacije, puštani su i neki snimci za koje se nije moglo utvrditi da li su aktuelni ili se radi o ranije snimljenom materijalu, a čitavu dilemu je odlučio riješiti MOK.

Predsjednik MOK-a Thomas Bach je imao videopoziv s teniserkom. U saopćenju MOK-a navodi se kako je Bach više od pola sata razgovarao s Peng nakon njezine gotovo trosedmične odsutnosti iz javnosti.

"Objasnila je da je na sigurnom i da se osjeća dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali bi htjela da se njezina privatnost poštuje u ovom trenutku. Vrijeme provodi s prijateljima i porodicom, a poručila je i da će nastaviti igrati tenis", saopćili su iz MOK-a.