Kapiten Borca
221

Vranješ: Sve je podređeno odbrani titule, zasluženo smo pobijedili Željezničar

N. K.
Stojan Vranješ (Foto: FK Borac)
Stojan Vranješ (Foto: FK Borac)
Borac je u nedjelju stigao do novog trijumfa u prvenstvu, a od prve minute derbija sa Željezničarom tim je predvodio Stojan Vranješ s kapitenskom trakom oko ruke. Zadovoljan je pobjedom, koja je, kaže, potpuno zaslužena.
"Zasluženo smo ostvarili još jednu pobjedu i pokazali da je ekipa u dobroj formi. Derbi utakmice, poput ovog sa Željezničarom, uvijek imaju posebnu težinu pa je tako bilo i sada. Vjerujem da smo kontrolisali dešavanja na terenu i da smo bili bolji za taj jedan gol kojim smo došli do važnog trijumfa. Svaka pobjeda u prvenstvu je od velikog značaja. Naš primarni cilj ove sezone je odbrana šampionske titule, a želimo da osvojimo i druge trofeje. Šampionska trka je veoma zanimljiva i očekujem borbu do samog kraja. Na nama je da idemo iz utakmice u utakmicu, korak po korak, da budemo maksimalno koncentrisani i da na terenu pokažemo sav kvalitet koji imamo u svojim redovima. Kada smo pravi, ne manjkaju ni rezultati", kaže Vranješ

Nedavno je odigrao 250. meč u dresu banjalučkog kluba, a uoči derbija sa Željezničarom dobio je dres za obilježavanje vrijedne godišnjice.

"Za mene je to ostvarenje dječačkog sna. Od malih nogu, od prvih nogometnih koraka, jedina želja mi je bila da zaigram u dresu Borca na Gradskom stadionu. Danas, toliko godina kasnije, iza sebe imam 250 utakmica u mom voljenom dresu. Osvajao sam trofeje, slavio velike pobjede, a bilo je i bolnih poraza. Sve je to začarani krug pun emocija, a i danas, kada obučem dres Borce i izađem na teren, osjećam isti ponos kao i prvog dana. Za mene je Borac uvijek bio više od kluba, više od nogometa i uvijek će tako biti. Čast je što mogu doprinijeti svim uspjesima kluba, ali vjerujem da je Borac iznad svih nas i da je svaki igrač koji je barem minut proveo u ovom klubu podjednako zaslužan za sve što je stvoreno u Platonovoj Ulica", kaže Vranješ.

U skoro pet mjeseci, koliko je prošlo od prvog treninga za sezonu 2024/25, tim je ispisao nove stranice klupske historije. Evropski san je postao stvarnost, a na lokalnom frontu Crveno-plavi imaju za cilj osvajanje novih trofeja.

"Tim i dalje raste iz dana u dan i još ima prostora za napredak. Trebalo nam je malo vremena da uđemo u pravi ritam, ali kada su se kockice složile, bilo je jasno da imamo izuzetno kvalitetan sastav koji može parirati svakom protivniku. Ne treba zaboraviti da smo već dugo u takmičarskom ritmu i da svake sedmice igramo po dvije utakmice. Imamo dovoljno širine u igračkom kadru i najvažnije je da nas zdravlje služi. Znamo da nam je prvenstvo prioritet i da nam odbrana šampionske titule daje priliku za novi iskorak na evropskoj sceni. Sve je podređeno tome, ali imamo i obavezu da nastavimo s dobrim igrama u Konferencijskoj ligi", kaže Vranješ.

Crveno-plave u četvrtak čeka nova evropska provjera u Konferencijskoj ligi, a Vranješ kaže da sa saigračima može da ostvari novi uspjeh.

"Malo je onih koji su vjerovali da možemo do Konferencijske lige, ali ovaj tim je pokazao kvalitet i karakter. Išli smo korak po korak, a sada smo ponosni na historijske uspjehe. Uvjeren sam da možemo ići korak dalje. Snove nam niko ne može oduzeti i naše je pravo da se nadamo da ćemo u narednim utakmicama ostvariti rezultat koji bi nam osigurao prolaz u narednu fazu. Najvažnije je da svi vjerujemo u tako nešto. Dat ćemo sve od sebe na terenu, borit ćemo se za svaku loptu i pokazat ćemo zube svakom rivalu. Sada nam predstoji posjeta Kipru i to je nova prilika da pokušamo da stvorimo nešto što će se pamtiti za sva vremena", rekao je Vranješ.