Može se pojaviti u svakoj životnoj dobi: Šest uobičajenih znakova intolerancije na gluten
Intolerancija na gluten je zdrastveno stanje koje često iscrpljuje ljude, a pritom mnogi ni ne znaju da imaju ovu dijagnozu.
Intolerancija na gluten je zdrastveno stanje koje često iscrpljuje ljude, a pritom mnogi ni ne znaju da imaju ovu dijagnozu.
Ukoliko ste intolerantni na gluten, a volite torte i kolače, ovaj čokoladni recept je idealna opcija za vas i vaše goste.
Gluten je sastavni dio mnogih ukusnih obroka kao što su peciva, tjestenina i deserti, a to je zato jer se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Međutim, za neke osobe može biti teško probavljiv i zbog toga ga moraju svakodnevno izbjegavati.
Ljekari smatraju da ljudi koji imaju određene zdravstvene probleme ne bi trebali konzumirati pivo jer postoji rizik od brojnih komplikacija.
Prelazak na prehranu bez glutena kod nekih ljudi je potreba, ali i trend, a postavlja se pitanje imaju li djeca zdravstvene koristi od bezglutenskog načina života.
"Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana", stara je izreka koju su usvojili mnogi ljudi koji boluju od celijakije. Tokom posljednjih godina veliki dio populacije je usvojio pojam "gluten", a svijest o bolestima i tegobama koje može izazvati gluten znatno se povećala.
U Sarajevu je u toku projekat pod nazivom Osposobljavanje davalaca usluga (restorana, obdaništa, osnovnih i srednjih škola) za pružanje adekvatne ishrane oboljelim od celijakije.
Otkako je otkriveno da je gluten mogući uzročnik mnogih zdravstvenih tegoba, bezglutenska ishrana je postala veoma popularna pa je preferiraju i osobe koje nisu osjetljive na ovaj protein. Simptome celijakije, prednosti i nedostatke bezglutenske ishrane, ali i zloupotrebe situacije i povećane cijene hrane koja ne sadrži gluten pojasnila nam je doktorica medicine Safija Softić-Namas.
Uređaj pod nazivom Nima Sensor omogućava korisnicima da provjere da li hrana sadrži gluten.
Većina stručnjaka koji se bave dijetama i ljekari će vam reći da je raznolika prehrana ključ zdravlja. Jedan od trendova koji je posljednjih godina u porastu je bezglutenska hrana. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da su osobe koje izbjegavaju ili ne jedu nikako hranu s glutenom izložene većem riziku za obolijevanje od dijabetesa tipa 2.