Mekana krema i biskvit
42

Idealna za goste koji su intolerantni na gluten: Isprobajte recept za ovu čokoladnu tortu

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Ukoliko ste intolerantni na gluten, a volite torte i kolače, ovaj čokoladni recept je idealna opcija za vas i vaše goste.
Recept smo pronašli smo na Youtube kanalu Recepttura.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • šest bjelanaca
  • 45 grama šećera
  • šest žumanaca
  • 75 grama šećera
  • 105 grama čokolade za kuhanje
  • 60 grama maslaca

Sastojci za kremu su:

  • 10 grama želatine u listićima
  • 300 mililitara mlijeka
  • 90 grama šećera
  • pet žumanaca
  • 225 grama čokolade za kuhanje
  • 225 grama mliječnog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje potrebno je:

  • 12 komada jagoda ili drugog sezonskog voća
  • 100 grama čokolade za kuhanje
  • 100 mililitara slatkog vrhnja

Priprema:

Bjelanca dobro umutite u čvrst snijeg. Dodajte manju količinu šećera te opet miksajte da snijeg postane sjajan i gust. Maknite posudu sa strane, a u drugu posudu za miksanje ubacite žumanca i drugi dio šećera te ih umutite ručno.

Čokoladu i maslac otopite na pari uz neprestano miješanje te stavite sa strane da se prohladi. Prohlađenu čokoladu sipajte u smjesu žumanaca i šećera i te izmiješajte.

Dodajte i snijeg od bjelanaca i ručno izjednačite smjesu da ostanu mjehurići. Biskvit pecite u kalupu od 26 centimetara koji prethodno treba obložiti papirom za pečenje. Stranice kalupa nije potrebno namastiti jer se smjesa lijepo zalijepi za kalup, a nakon pečenja sredina biskvita takoreći padne pa se sloj kreme lijepo legne.

Prebacite smjesu za biskvit u kalup te pecite u zagrijanoj rerni 40 minuta na 150 stepeni. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se biskvit peče, krenite s izradom kreme.

Miksajte žumanca sa šećerom dok smjesa ne posvijetli. Mlijeko izlijte u šerpu na šporetu te ga zakuhajte. Maknite mlijeko s vatre, ulijte smjesu žumanaca i šećera i opet sve zagrijavati do vrenja.

Želatinu u listićima namočite u hladnu vodu i napravite prema uputama na vrećici pakovanja. Natrgajte i čokoladu za kuhanje te je ubacite u smjesu mlijeka, jaja i šećera. Sve miješajte izvan vatre da se čokolada otopi. Nabubrenu želatinu dobro iscijedite te je natrganu ubacite u vruću čokoladnu kremu i izmiješati ručno da se želatina otopi.

Čokoladni dio kreme stavite na stranu da postane mlaka. Izradite mliječno slatko vrhnje u šlag te spojite ručno s čokoladnim dijelom kreme. Izrađenu kremu sipajte preko ohlađenog biskvita (krema je još uvijek potpuno tekuća).

Tortu stavite preko noći u frižider da se stegne i ohladi. Za ukrašavanje umutite vrhnje u šlag. Otopite čokoladu na pari te u nju umočite jagode. Spojite ostatak čokolade s izrađenim šlagom te tom smjesom napunite vrećicu za šlag.

Ohlađenu tortu pažljivo nožićem odvojite od kalupa. Jagode koje nisu namočene u čokoladu narežite na dva dijela po dužini. Vrećicom napravite postolja za jagode te položite jagode na njih. Na tanjir servirajte krišku torte s jagodom umočenom u čokoladu.