Idealna za goste koji su intolerantni na gluten: Isprobajte recept za ovu čokoladnu tortu
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- šest bjelanaca
- 45 grama šećera
- šest žumanaca
- 75 grama šećera
- 105 grama čokolade za kuhanje
- 60 grama maslaca
Sastojci za kremu su:
- 10 grama želatine u listićima
- 300 mililitara mlijeka
- 90 grama šećera
- pet žumanaca
- 225 grama čokolade za kuhanje
- 225 grama mliječnog slatkog vrhnja
Za ukrašavanje potrebno je:
- 12 komada jagoda ili drugog sezonskog voća
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 100 mililitara slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanca dobro umutite u čvrst snijeg. Dodajte manju količinu šećera te opet miksajte da snijeg postane sjajan i gust. Maknite posudu sa strane, a u drugu posudu za miksanje ubacite žumanca i drugi dio šećera te ih umutite ručno.
Čokoladu i maslac otopite na pari uz neprestano miješanje te stavite sa strane da se prohladi. Prohlađenu čokoladu sipajte u smjesu žumanaca i šećera i te izmiješajte.
Dodajte i snijeg od bjelanaca i ručno izjednačite smjesu da ostanu mjehurići. Biskvit pecite u kalupu od 26 centimetara koji prethodno treba obložiti papirom za pečenje. Stranice kalupa nije potrebno namastiti jer se smjesa lijepo zalijepi za kalup, a nakon pečenja sredina biskvita takoreći padne pa se sloj kreme lijepo legne.
Prebacite smjesu za biskvit u kalup te pecite u zagrijanoj rerni 40 minuta na 150 stepeni. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se biskvit peče, krenite s izradom kreme.
Miksajte žumanca sa šećerom dok smjesa ne posvijetli. Mlijeko izlijte u šerpu na šporetu te ga zakuhajte. Maknite mlijeko s vatre, ulijte smjesu žumanaca i šećera i opet sve zagrijavati do vrenja.
Želatinu u listićima namočite u hladnu vodu i napravite prema uputama na vrećici pakovanja. Natrgajte i čokoladu za kuhanje te je ubacite u smjesu mlijeka, jaja i šećera. Sve miješajte izvan vatre da se čokolada otopi. Nabubrenu želatinu dobro iscijedite te je natrganu ubacite u vruću čokoladnu kremu i izmiješati ručno da se želatina otopi.
Čokoladni dio kreme stavite na stranu da postane mlaka. Izradite mliječno slatko vrhnje u šlag te spojite ručno s čokoladnim dijelom kreme. Izrađenu kremu sipajte preko ohlađenog biskvita (krema je još uvijek potpuno tekuća).
Tortu stavite preko noći u frižider da se stegne i ohladi. Za ukrašavanje umutite vrhnje u šlag. Otopite čokoladu na pari te u nju umočite jagode. Spojite ostatak čokolade s izrađenim šlagom te tom smjesom napunite vrećicu za šlag.
Ohlađenu tortu pažljivo nožićem odvojite od kalupa. Jagode koje nisu namočene u čokoladu narežite na dva dijela po dužini. Vrećicom napravite postolja za jagode te položite jagode na njih. Na tanjir servirajte krišku torte s jagodom umočenom u čokoladu.