Uređaj Nima Sensor otkriva da li vaša hrana sadrži gluten
Uređaj pod nazivom Nima Sensor omogućava korisnicima da provjere da li hrana sadrži gluten.
Uređaj pod nazivom Nima Sensor omogućava korisnicima da provjere da li hrana sadrži gluten.
Većina stručnjaka koji se bave dijetama i ljekari će vam reći da je raznolika prehrana ključ zdravlja. Jedan od trendova koji je posljednjih godina u porastu je bezglutenska hrana. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da su osobe koje izbjegavaju ili ne jedu nikako hranu s glutenom izložene većem riziku za obolijevanje od dijabetesa tipa 2.
Na području Tuzlanskog kantona (TK) trenutno je registrirano 86 osoba koje pate od celijakije ili glutenske enteropatije. Broj oboljelih je daleko veći s obzirom na to da nisu svi članovi Udruženja osoba oboljelih od celijakije TK u kojem se nalazi centralni registar za ovaj kanton.
Trend prehrane bez glutena postao je posebno aktuelan u svijetu u posljednjih nekoliko godina, pa se tako dosta ljudi odlučuje iz svoje prehrane izbaciti žitarice kao što su pšenica, ječam, zob i raž.
"Ono si što jedeš", kaže stara poslovica koja najviše smisla ima kad se u obzir uzme u kolikoj mjeri ono što jedemo utječe na naš organizam u fizičkom i psihičkom smislu.