U Sarajevu oboren Guinnessov rekord u pripremi palačinaka
Guinnessov rekord u serviranju palačinaka oboren je danas u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka.
Guinnessov rekord u serviranju palačinaka oboren je danas u Sarajevu u okviru Sarajevskog festivala turizma. Za ovaj rezultat zaslužni su Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka.
U našoj zemlji česta je tema ishrana predškolske i školske djece. Navodi se kako se u odgojno-obrazovnim ustanovama djeca hrane siromašno i nezdravo i kako je potrebna ozbiljna promjena. Međutim, ima i svijetlih primjera kako ishrana, u ovom primjeru u jednom sarajevskom vrtiću, može biti raznovrsna, zdrava, a istovremeno i zahtijevati malo vremena za pripremu.
Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu kuharu je potrebno pola sata dnevno, smatraju stručnjaci.
Drugi Ženski sajam počinje u subotu, 28. 5. 2016., u 11 sati, u Sarajevu City Centru (SCC), a trajat će do nedjelje, 29.5. 2016. godine.
Kulturno umjetničko društvo "Puračić" organizira treću po redu gastronomsku manifestaciju "Puračko ćaskanje".
Predsjednik Udruženja kuhara u Bosni i Hercegovini Nermin Hodžić prezentirao je jučer na sjednici tog udruženja aktivnosti realizirane u prošloj godini i naglasio da je organizaciju evropskih i svjetskih konferencija i takmičenja, saradnju s privrednim subjektima iz BiH, nastupe na sajmovima u BiH Udruženje kuhara podiglo na ljestvici domaće, evropske i svjetske gastronomije.
Agencija za ekonomski razvoj "Prvi korak" d.o.o. Konjic, u saradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), danas je na svečanoj ceremoniji u Restoranu "Konak" Konjic dodijelila certifikate konobarima koji su završili obuku.
U Sarajevu je održana radionica "Radionica: Vrtići zdrave ishrane – Zdravo jedi, zdravo rasti" na kojoj je prezentiran progres u implementaciji programa "Zdravo jedi.zdravo rasti", a predstavljena su i pozitivna iskustva u implementaciji pilot projekta "Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane" koji se u okviru Programa provodi u šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH.
Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine osniva Centar za neformalnu edukaciju kadrova kako bi išli ukorak sa sve zahtjevnijim gostima i turistima i našu zemlju stavili u gornju zonu Evrope po nivou kvalitete usluga.
Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine prvog dana sajma "Dani trešnje“ u Mostaru 27. maja napravit će prezentaciju i degustaciju slatkih jela od trešnje.