Govorio za Klix.ba
107

Ajnadžić ljut na Osmanovića jer je ratne komadante isključio iz obilježavanja formiranja Prvog korpusa

A. L.
Zamjenik predsjednika Saveza brigadnih udruženja Nedžad Ajnadžić reagovao je nakon što niko iz ovog saveza nije uključen u obilježavanje 32. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Oni koji prave organizacioni odbor su prvi put iz procedure isključili Savez brigadnih udruženja i zbog toga moram regovati kao zamjenik predsjednika Udruženja generala. Pri tome su eliminisali, po nalogu Osmanovića (ministar za boračka pitanja u Vladi KS Omer Osmanović op. a.), tako mi je rečeno, Vahida Karavelića i mene kao ratne komadante korpusa što je nelogično i skandalozno", požalio se Ajnadžić u razgovoru za Klix.ba.

Inače, on je reagovao nakon što je Osmanović objavio video na kojem se prikazuju detalji s radnog sastanka organizacionog odbora. Kroz video između ostalog piše da će svečana akademija ovim povodom biti održana u Vijećnici.

Ajnadžić nam kaže da je ovo prvi put da JU Fond memorijala Kantona Sarajevo određuje ko će biti u organizacionom odboru ovog obilježavanja i da mu nije jasno kako je to njihova nadležnost. Kaže da je do sada sve oko ove organizacije vodioi Savez brigadnih udruženja.

Kako dodaje, ne zna zbog čega ih je Osmanović isključio iz organizacionog odbora.

"To mora reći Osmanović. Mogu samo nađati. Ali, znam sigurno da je rekao da mi ne možemo govoriti na toj svečanosti", kazao nam je Ajnadžić.

Objašnjava da je nadležnost Fonda memorijala čišćenje mezarja i održavanje i izrada spomen obilježja.

"Odakle odjednom da Fond memorijala zna bolje kako će se organizovati godišnjica formiranja Prvog korupa, a da pri tome ne parcipira u tome Savez brigadnih udruženja koji u svom sastavu ima 26 brigada i dva ratna komadanta korpuisa i dva postratna? Neka probere Osmanović ko će govoriti, ja se ne borim za sebe. Ali, ne mogu da ne reagujem. Ne mogu se podešavati historijske činjenice kako kojoj političkoj opciji treba. Ja bih reagovao i da je SDA ili bilo koja druga politička partija u pitanju", kazao nam je.

"Ima odluka u Vladi KS, dok sam ja bio ministar za boračka pitanja, da obavezno za godišnjicu Prvog korpusa i da u svim manifestacijama korpusnog tipa živi generali budu dio organizacionog odbora. Imaju za sada dva živa i bilo bi korektno da nas neko nešto priupita", dodao je Ajnadžić.

Kako na kraju kaže, ono što je Osmanović sada on je bio, a ono što je on bio Osmanović neće biti nikad.

"Ljut sam jako na njega. Ovo se zove intervencionizam", zaključio je Ajnadžić.