Odluka nije realizovana
147

Ministar Osmanović potpisao odluku da se njegovom sinu dodijeli stipendija iz budžeta pa uputio izvinjenje javnosti

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović osvrnuo se na navode koji su se pojavili u javnosti da je donio odluku da se njegovom sinu isplati 2.100 KM iz budžeta za plaćanje troškova studija.

Kako je ranije objavljeno u javnosti, Ministarstvo za boračka pitanja KS donijelo je odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći za plaćanje troškova školovanja Omaru Osmanoviću djetetu dobitnika ratnog priznanja "Srebrena policijska značka".

Tim povodom oglasio se i sam ministar Omer Osmanović te je potvrdio kako je dokument koji je objavljen u javnosti vjerodostojan.

"Odluka o dodjeli jednokratne novčane pomoći objavljena u javnosti, ovjerena i potpisana od ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića je vjerodostojna. Sadržaj potpisane Odluke o dodjeli jednokratne pomoći za plaćanje troškova školovanja članu porodice, se odnosi na pravo o dopunskim pravima boraca koje sam iskoristio kao nosilac odlikovanja 'Srebrena policijska značka'. Iako ne postoji zakonska prepreka za realizaciju Odluke, ista nije realizirana i budžetska sredstva nisu isplaćena", naveo je Osmanović.

Naveo je kako se zbog svega želi izviniti javnosti.

"Uzimajući u obzir moj odgovoran i profesionalan rad kao ministar za boračka pitanja KS, u periodu od januara 2021. do danas, isključivo sam vezan za boračku populaciju čiji sam i sam pripadnik i u potpunosti razumijem da postoji nelagoda u smislu razumijevanja prava člana porodice i uslova za donošenje odluke o dodjeli jednokratne pomoći. Zbog toga mi je neugodno i želim se izviniti javnosti i iskazati žaljenje zbog učinjenog", poručio je ministar.

Poručio je i kako u potpunosti podržava pravo na pristup podacima i potpunu transparentnost u radu predstavnika na svim nivoima vlasti, ali je izrazio i žaljenje da su ovom prilikom lični podaci člana njegove porodice javno predstavljeni.

"S izrazom posebnog poštovanja, još jednom naglašavam da mi je žao da je ovaj događaj uznemirio građane kao i moje prijatelje zbog čega se izvinjavam cjelokupnoj javnosti Kantona Sarajevo", zaključio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.