Nakon videosnimka drona
14

Ambasada Srbije u BiH poručila da Helez izjavama narušava mir: "Flagrantna prijetnja ratom"

N. V.
Ambasada Srbije u BiH
Ambasada Srbije u BiH
Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini je reagovala povodom izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza, izrazivši zabrinutost i nazvavši to "flagrantnim prijetnjama ratom".
Helez je na dan usvajanja Nacrta budžeta za 2024. godinu, kojim je njegovom ministarstvu smanjen budžet, objavio videosnimak drona, čiju proizvodnju već neko vrijeme najavljuje. Uz snimak je napisao: "Najbolji penicilin za razdruživanje".

Takva njegova izjava je u Ambasadi Srbije protumačena kao zabrinjavajuća.

"Ambasada Republike Srbije u BiH izražava svoju duboku zabrinutost povodom izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava. Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveli su.

Oni su se osvrnuli i na druge njegove izjave, posebno na njegovu konstataciju da Vučić više nikada neće snajperom pucati na Sarajevo.

"Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu prijetnju miru", navedeno je u saopštenju Ambasade.

Navode još da, "Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne".