(Ne)poštivanje odluka US
42

Amerikanci su upozorili strane investitore zbog zloupotreba državne imovine, u FBiH i dalje neki ne odustaju

Piše: Semir Hambo
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bilo kakvo raspolaganje državnom imovinom u Bosni i Hercegovini je zabranjeno i to na osnovu Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja. To će tako biti dok se ne usvoji novi državni zakon ili dok visoki predstavnik ne donese novu odluku. No, državnom imovinom "igraju se" u oba entiteta.
Jedan od takvih primjera je investicija u rudnik u Varešu, projekat koji je na velika zvona najavljen prije nekoliko mjeseci u prisustvo federalne vlasti, zatim vlasti iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i lokalnih vlasti te investitora Adriatic Metalsa, sve uz prisustvo i ambasadora Velike Britanije. Projekat je najavljen kao jedan od najvažnijih, uz obećanje o otvaranju velikog broja radnih mjesta.

Taj projekat trebao je biti veliki zalog aktuelne federalne vlasti, ali i one na nivou ZDK. Onda je potpredsjednik NiP-a i delegat u Domu naroda BiH Kemal Ademović, dakle iz stranke koja participira značajno u Vladi FBiH i koja ima ministra zaduženog za resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH o ustavnosti promjene namjene šumskog zemljišta i njegovog korištenja.

I Ustavni sud u julu donosi odluku sa zaključkom da se u Varešu radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH, kao i u slučaju Vlade RS-a sa zemljištem na Jahorini nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom.

Kada je Vlada FBiH donijela rješenje kojim je dozvolila investitoru da prenamijeni šumsko zemljište kod Vareša, to je urađeno bez stava državnog Pravobranilaštva. A kao obrazloženje Vlada FBiH se pozvala na tumačenje koje su dobili od visokog predstavnika Christiana Schmidta da bez Pravobranilaštva mogu donijeti takvu odluku. U međuvremenu je Pravobranilaštvo pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH.

U kontekstu ove teme zanimljiv je i izvještaj Sjedinjenih Američkih Država o investicionoj klimi. Najveći dio se odnosi na upozorenja stranim investitorima, koji trebaju biti oprezni zbog poteza i odluka u entitetu RS, ali podsjećaju i na odluke Ustavnog suda koje se odnose na FBiH.

"Ustavni sud BiH je u julu 2024. u dva slučaja visokog profila presudio da entiteti nisu nadležni raspolagati državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, zakup, koncesiju ili privremeno korištenje. Sud je također pojasnio da se svaka prenamjena državne imovine kvalificira kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno", navedeno je u izvještaju State Departmenta.

Dakle, u odluci Ustavnog suda, ali i prema tumačenju State Departmenta je jasno da dok god se ne usvoji državni zakon koji će tretirati pitanje državne imovine, entiteti niti bilo koji drugi nivo vlasti nema nadležnost prisvojiti, prodati, izdati pod zakup/koncesiju ili dati na korištenje imovinu koja je državna. To kaže i još uvijek aktuelni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom. Time se evidnetno vodio i apelant Kemal Ademović.

Ali, kantonalna vlast u Zenici ima drugačije tumačenje. Prvo su se oglasili 27. jula, tvrdeći da iako je Ustavni sud donio odluku o zabrani raspolaganja zemljištem u Varešu, to ne poništava raniju odluku o koncesiji.

Premijer ZDK Nezir Pivić danas je također komentirao ovu temu.

Pivić je istakao da koncesija koju je Vlada Zeničko-dobojskog kantona dodijelila ovom rudniku srebra, cinka i olova iz Vareša nije ni na koji način ugrožena Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poništenju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o prenamjeni državnog zemljišta u ovom gradu.

Šta nije jasno u rečenici koja kaže da se zabrana odnosi na bilo kakvo raspolaganje zemljištem pa i davanje koncesije je pitanje za nadležne. A nadležni kažu da davanje koncesije nije ugroženo. S druge strane Amerikanci to u svom zvaničnom izvještaju problematiziraju i upozoravaju druge investitore.

Ova tema je u svakom slučaju itekako kompleksna. Jer se postavlja pitanje i kako je i na osnovu čega visoki predstavnik dao tumačenje Vladi FBiH da zaobiđu mišljenje Pravobranilaštva BiH? Kako to da jedan dio međunarodne zajednice podržava ovaj put ka investicijama, a drugi dio, poput Amerikanaca to kritikuje? I u konačnici kako se to prema nekima patriotizam mjeri samo kada vlast u RS-u zloupotrebljava državnu imovinu, a u FBiH se to malo drugačije tumači?