Sjednica Vijeća ministara
55

BiH mora slovenskoj kompaniji isplatiti 90 miliona KM zbog RS-a, Pravobranilaštvo da predloži rješenje

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na sjednici Vijeća ministara BiH zatraženo je od Pravobranilaštva BiH da do sljedeće sjednice hitno podnese prijedlog za rješavanje pravnog pitanja u predmetu Viadukt d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv BiH, u vezi sa izvršenjem odluke ICSID komiteta.
Ova informacija će sadržavati pregled obaveza Vijeća ministara BiH s ciljem smanjenja štetnih posljedica po budžet institucija Bosne i Hercegovine te budućih koraka u pogledu ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz prethodno potpisanog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske. Tim sporazumom Republika Srpska se obavezala da će platiti sve troškove iz ovog arbitražnog postupka.

Također, zatražena je i informacija za pravno rješavanje ostalih arbitražnih postupaka protiv BiH, uključujući arbitražni postupak tužitelja Pramoda Mittala i drugih protiv Bosne i Hercegovine u vezi sa ulaganjem u Global Ispat Koksna Industrija (GIKIL) d.o.o. Lukavac. Vlade Federacije i Tuzlanskog kantona ranije su odbile potpisati sporazum kojim bi se obavezale da obezbijede sredstva za vođenje ovog arbitražnog postupka.

Na sjednici su još jednom istaknute obaveze Pravobranilaštva BiH u pogledu zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.

Arbitražni sud u Londonu odbacio je zahtjev Republike Srpske za poništavanje arbitražne presude u Washingtonu, što znači da BiH mora isplatiti slovenskoj kompaniji Viadukt odštetu u iznosu od 90 miliona konvertibilnih maraka (46 miliona eura) zbog jednostranog prekida ugovora o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu.

Vlada entiteta RS je 2004. godine potpisala koncesijski ugovor vrijedan 165 miliona eura s HES Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenski Viadukt, za izgradnju dviju hidroelektrana.