Stanje "problematično"
0

BiH nazadovala za čak 17 mjesta u izvještaju o slobodi medija

N. Ž.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Reporteri bez granica, međunarodna nevladina organizacija koja se bori za slobodu medija, objavila je svoju listu indeksa medijskih sloboda za 2024. godinu, a Bosna i Hercegovina je nazadovala za 17 mjesta od prethodne godine.

Prema izvještaju koji se svake godine objavljuje na 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, naša zemlja nalazi se na 81. mjestu, što je 17 mjesta niže od 62. mjesta kojeg smo zauzeli prethodne godine. Uz to, naveli su i da je situacija sa slobodom medija u BiH "problematično."

Reporteri bez granica su objavili i nekoliko redova gdje su opisali stanje medijskih sloboda u našoj zemlji, a očekivano je glavni razlog za veliki pad bio kriminalizacija klevete u entitetu Republika Srpska.

"Iako je pravni okvir za medije uglavnom u skladu s međunarodnim standardima, politički proces donošenja odluka zapao je u zastoj u posljednjih nekoliko godina. Još gore, Republika Srpska je ponovo kriminalizirala klevetu, što može potaknuti više samocenzure. Pristup informacijama u principu je otvoren za sve novinare, bez diskriminacije. Pravni propisi o zaštiti izvora i etički kodeksi su na snazi", piše u izvještaju.

Naveli su i da je situacija za novinare bolja u Sarajevu, kao i u ostatku Federacije BiH, dok su kritiku zaradili političari u RS-u zbog svog odnosa prema novinarima. Pozvali su se i na tvrdnje medija u ovom entitetu da je javni servis RTRS pod kontrolom predsjednika RS Milorada Dodika.

Posebno su istakli i sigurnost novinara u Bosni i Hercegovini.

"Novinari su često meta verbalnih prijetnji i napada, a ponekad i fizičkih napada. Većina novinara se ne osjeća dovoljno zaštićeno dok obavljaju svoj posao i ne vjeruje policiji niti pravosudnom sistemu. Poduzete su različite inicijative kako bi se poboljšala sigurnost novinara, uključujući i zakonodavstvo te istrage koje provodi tužilaštvo", stoji u izvještaju Reportera bez granica.

Što se tiče regiona, najbolje je ocijenjena situacija u Crnoj Gori, koja je označena kao "zadovoljavajuća." Kao "problematično" je ocijenjeno stanje u Hrvatskoj i na Kosovu, dok je situacija u Srbiji označena kao "teška."