BiH
8

Bolest plavog jezika: Samo petorici stočara nadoknađena šteta, za vakcine potrebno pet miliona KM

Piše: Dž. Č.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Bolest plavog jezika, od koje su prošle godine uginule hiljade životinja, dolaskom proljeća i pojavom komaraca, glavnih prenosnika bolesti, mogla bi ponovo harati našom zemljom. Ukoliko se ne nabave vakcine, naše stočare i državu čekaju nove milionske štete.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prošle godine donijelo je odluku o preraspodjeli 70.000 KM za veterinarstvo. Na taj način, u saradnji sa nadležnim kantonalnim ministarstvima, vlasnici uredno obilježenih životinja koje su uginule od bolesti plavog jezika, mogli su podnijeti zahtjeve za naknadu štete. Međutim, s obzirom da je u FBiH obilježeno tek od 30 do 40 posto životinja, što je slično i u RS-u, veoma malo stočara je podnijelo zahtjeve.

"Prošle godine primili smo pet ili šest zahtjeva. Onim vlasnicima životinja koji su uredno prošli kroz proceduru, nadoknađena je šteta. Veliki broj zahtjeva još se obrađuje u kantonalnim ministarstvima", kazao nam je Marijo Vrebac, šef odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dva cjepiva u BiH

Stručnjaci iz veterinarstva slažu se da je vakcinacija životinja, koja je obavezna u zemljama Evropske unije, najbolja preventivna mjera sprečavanja širenja plavog jezika, ali da je izuzetno skupa za BiH.

"Još se razgovara o daljim aktivnostima u 2017. godini, a koje se odnose na zarazne bolesti životinja. Imamo različitih mišljenja, na neka pitanja nemamo odgovore, ali u narednom periodu ćemo donijeti zaključak o novim mjerama sprečavanja širenja bolesti plavog jezika i kvrgave kože. Iako postoje neka oprečna mišljenja i nejasnoće, najviše se razmišlja o nabavki vakcina i vakcinisanju stoke", ističe Vrebac.

Prema neslužbenim informacijama od distributera, u BiH su trenutno registrirana dva cjepiva. Jedan je Bluvac, američkog proizvođača CZ Veterinaria, a drugi je Btv Pur francuskog proizvođača Merial. Kako saznajemo, cijena ovih vakcina je od 70 do 80 eurocenti, odnosno oko 1,5 KM po jednoj dozi.

"Kada bismo implementirali cijepljenje, u nekim optimalnim uslovima trebala bi nam od četiri do pet miliona KM na godišnjem nivou", pojašnjava Vrebac.

Milionska šteta i u RS-u

Kako bi se dogovorila strategija borbe protiv bolesti plavog jezika i kvrgave kože za 2017. godinu, jučer je održan sastanak u Uredu za veterinarstvo sa ekspertima Evropske unije, potvrdio nam je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić. Rezultati sastanka bit će poznati narednih dana.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopćilo je kako će nadoknaditi stočarima 63,8 posto štete koju su pretrpjeli po osnovu bolesti plavog jezika. Od ove bolesti šteta u manjem bh. entitetu procjenjuje se na više od milion KM.