Pojasnio Sanjin Kodrić
19

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” promijenila ime, evo šta kaže njen predsjednik

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U Travniku je prije dva dana donesena Odluka o modifikaciji naziva Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" u naziv Bošnjačka zajednica kulture.

Podsjetimo da je "Preporod" zvanično nazvan i najstarijom organizacijom kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice i svjetske kulturne zajednice bošnjačkog naroda s tradicijom od 1903. godine.

Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture naveo je kako nije riječ o promjeni, već modifikaciji dosadašnjeg imena.

Pojasnio je kako je odluka donesena uz uvažavanje dosadašnjih 120 i više godina institucionalnog razvoja i njegovog unaprijeđenja.

"Međutim, ime 'Preporod' će ostati, kao što su ostala imena i Gajret i Narodna uzdanica... To ime ne odbacujemo, nego novim, modificiranim nazivom u prvi plan ističemo ono što je suština ove institucije, a to je da ona pripada bošnjačkom narodu, da je institucija njegove kulture i identiteta i da smo organizirani kao zajednica", naveo je on.

Kodrić pojašnjava da se tako stavljaju u ekvivalentan odnos sa srodnim institucijama drugih naroda i našoj zemlji i regiji, ali i šire poput Matica Hrvatske ili Matica Srpske koje nisu određene vlastitim imenom, već generičkim imenom koje suštinski izražava njihov karakter.

Napominje kako je ovo jedino primjereno ime koje ova institucija treba imati.

Osim što predstavlja suštinski iskorak ka daljnjem institucionalnom razvoju Bošnjačke zajednice kulture, modifikacijom naziva riješena su i pojedina praktična pitanja (poput npr. u javnosti često prisutnog miješanja i izjednačavanja Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Islamskih informativnih novima Preporod kao glasila Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i sl.), kao i druga važna pitanja.

Cijelu odluku možete pročitati OVDJE.