Svi su krivi
2

Cvijanović: EU ne želi BiH, a sumnjam i u namjere političkog Sarajeva na evropskom putu

S. Š.
Željka Cvijanović se posebno osvrnula na evropski put BiH (Screenshot: RTRS)
Željka Cvijanović se posebno osvrnula na evropski put BiH (Screenshot: RTRS)
Željka Cvijanović gostovala je u emisiji RTRS-a i tom prilikom govorila je o više političkih tema koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Ona se, između ostalog, osvrnula na evropski put BiH smatrajuću da Evropska unija "ne želi BiH", a da su zbog toga krive i jedna i druga strana. Napomenula je da nije zadovoljna odgovorom koji BiH sve ove godine dobija od Evropske unije.

"To je odgovor velikog traženja i odgovor u kojem nemate dosljednost, odgovor u kojem se traži da neko odustane od svog ustava, a svi znamo da su zemlje mijenjale pojedine stvari u okviru svojih ustavnih rješenja u momentu kad treba da počnu da preuzimaju na sebe obaveze koje proističu iz članstva u EU", rekla je Cvijanović.

Potom je kazala kako "sumnja u namjere Sarajeva kada je u pitanju evropski put".

"Počinjem da sumnjam da mnoge moje kolege iz političkog Sarajeva uopšte žele evropski put? Mislim da njima evropski put više služi kao put preko kojeg će se obračunati sa Republikom Srpskom u smislu da će joj se oduzeti ova ili ona nadležnost jer će neki Evropljanin reći da se to mora prebaciti na nivo BiH", kaže ona.

Prema njenom mišljenju, pristup kakav EU ima prema Zapadnog Balkana je vrlo pogrešan i usporen.

"Pogledajte Sjevernu Makedoniju. Od momenta kad je dobila status kandidata do momenta kad je dobila odluku o početku pregovora ta zemlja je provela 15-16 godina u čekanju. Pogledajte Srbiju koja je definitvno zemlja sa velikom administrativnom strukturom, sa potencijalima, resursima, finansijskom i demografskom osnovom kakvu nema nijedna druga zemlja u okruženju. I njih se drži zato što ih se opteretilo pričom vezano za Prištinu, za odnos Beograd-Priština i tako dalje", rekla je Cvijanović.

Nadalje je dodala kako smatra da je do sada izgubljeno puno vremena kada se radi o članstvu u EU te je istakla kako je ona uvijek bila političar koji apsolutno njeguje EU agendu.

"Mi smo tu zbog trgovinskih veza, zbog investicija, zbog blizine. Tu treba da budemo iz ekonomskih i sigurnosnih razloga. I sad mislim da mi treba da budemo u EU mada je ona suočena sa brojnim problemima koji su i ekonomske i sigurnosne prirode", zaključila je Cvijanović.

Ona je zatim nagovijestila da će RS imati odgovor ukoliko Christian Schmidt nametne zakon o državnoj imovini.