Ratni zločin
118

Danas se obilježava 31. godišnjica ubistva 33 hrvatska civila u Grabovici

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Danas se obilježava 31. godišnjica ubistva 33 hrvatska civila koji su pripadnici Armije RBiH ubili u selu Grabovica, smještenom između Mostara i Jablanice.

Ovaj tragični događaj dogodio se 9. septembra 1993. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, a smatra se jednim od najtežih zločina Armije RBiH počinjenih nad civilnim stanovništvom u tom području.

Civili, među kojima su bile žene, djeca i starci, brutalno su ubijeni u svojim domovima. Ovaj zločin se dogodio u okviru šireg sukoba između HVO-a i Armije RBiH, a selo Grabovica je u to vrijeme bilo pod kontrolom jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svake godine na ovaj dan porodice žrtava, preživjeli i predstavnici vlasti okupljaju se kako bi odali počast nevinim žrtvama. Organiziraju se komemoracije, molitve i polaganje vijenaca kako bi se očuvala sjećanja na stradale i ukazalo na važnost suočavanja s prošlošću radi izgradnje trajnog mira i pomirenja.

Zločini u Grabovici ostavili su duboke ožiljke na međunacionalne odnose u ovom području, a mnogi počinitelji do danas nisu privedeni pravdi, što dodatno otežava proces pomirenja. Porodice žrtava i dalje traže pravdu i istinu, te apeluju na institucije da ubrzaju procesuiranje odgovornih za ovaj zločin.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.