Čeka se potvrda
0

Davor Ivo Stier (HDZ) je nominiran za mjesto Šefa delegacije EU parlamenta za BiH

N. Ž.
Davor Ivo Stier (Foto: EPA-EFE)
Davor Ivo Stier (Foto: EPA-EFE)
Za mjesto Šefa delegacije EU parlamenta za Bosnu i Hercegovinu zvanično je nominovan Davor Ivo Stier iz HDZ-a, potvrđeno je iz više diplomatskih izvora za Klix.ba

Kako je rečeno za naš portal, uskoro bi trebala stići i službena potvrda da je nominovan, a vjerovatno i izabran na ovo mjesto.

Iako postoji šansa da Stier ne bude izabran na ovu poziciju, takav scenarij je nerealan, imajući u vidu podršku koju ima od svoje matične grupacije EPP, koja ima i najveći broj zastupnika u Evropskom parlamentu.

Posao kojeg će od Portugalca Paula Rangela najvjerovatnije preuzeti Stier tiče se izvještavanja o napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji.

Pored BiH, svoje izvjestitelje imaju i druge zemlje kandidatkinje za EU, poput Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Što se tiče Stiera, on je rođen 1972. godine u Buenos Airesu, a u Hrvatsku je došao 1990. godine. U susjednu zemlju se preselio 1996. godine, a politički se aktivirao odmah, radeći u hrvatskim ambasadama u Washingtonu i Briselu, te kao vanjskopolitički savjetnik bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu.

Kao član HDZ-a je bio na mnogim visokorangiranim pozicijama, poput ministra za vanjske i evropske poslove od 2016. do 2017. godine. U Evropskom parlamentu se nalazi u kontinuitetu od 2014. godine, kada je bio među prvim europarlamentarcima iz Hrvatske.

Stier je više puta javno govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini, većinom govoreći o standardnim vizijama HDZ-a za reforme u našoj zemlji. Pored toga, imao je u septembru 2012. godine otvoreni sukob s tadašnjim ministrom transporta naše zemlje Damirom Hadžićem, vezan za neriješena pitanja oko granice između ove dvije države.

On je također i rekao da reforme izbornog zakona, uključujući i tzv. "legitimno predstavljanje", treba biti glavni uslov za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.