Sarajevo
1

Deljković i Mekić: Dezinformacije o cijenama parkinga u Starom Gradu imaju za cilj zbuniti javnost

D. Be.
Muamer Mekić i Vedad Deljković
Muamer Mekić i Vedad Deljković
Vijećnik Općine Stari Grad Vedad Deljković oglasio se, kako navodi, povodom dezinformacija koje mogu zbuniti javnost u vezi s cijenama parking mjesta i mogućnostima parkiranja na području ove općine u Sarajevu.
"Važno je istaknuti da su tvrdnje o nepovoljnom položaju građana Općine Stari Grad neistinite. Naš jedini cilj u aktivnostima uređenja parkiranja je omogućiti svim građanima jednake uslove za pristup parking mjestima. Dosadašnje aktivnosti su usmjerene prema stvaranju transparentnog sistema dodjele parkinga, suprotno prethodnoj praksi gdje su pojedinci povlašteno koristili ta mjesta po simboličnim cijenama, često se bogateći na račun drugih građana i Budžeta Općine, iznajmljujući dodjeljene parkinge trećim licima, po daleko većim cijenama od cijena koje su plaćali Općini."

Dalje navodi da evidentiranje prekršajnih naloga i naplaćivanje kazni od strane MUP-a KS nije u nadležnosti općine te se ne može povezati s općinskim odlukama o dodjeli parkinga, s obzirom na to da parking mjesta predviđena Elaboratom na terenu još nisu označena, te policija još uvijek nema podatke koje su to lokacije kako bi evidentirali eventualne prekršaje i naplaćivali kazne.

"Redovne aktivnosti MUP-a KS, koje se provode zbog nepropisnog parkiranja sada se zloupotrebljavaju i pokušavaju prikazati kao aktivnosti uzrokovane Odlukom o utvrđivanju naknada za dodjeljivanje parking mjesta. Naglašavamo da dodjela parking mjesta slijedi stručni elaborat Saobraćajnog fakulteta, usmjeren na lokacije koje stručno zadovoljavaju uvjete, a ne na lokacije ispred privatnih domova u mahalama, kako se neistinito prikazuje."

Deljković kaže da svi dosadašnji parkinzi kojima upravlja KJKP "Rad" d.o.o. na području općine Stari Grad će nastaviti sa radom na isti način, dok su parkinzi koje će dodijeliti JKP "OSG" d.o.o. oni koje su do sada koristili privatnici po nerealno niskim cijenama i koji su bili dodijeljivani u suprotnosti sa zakonskim odredbama.

"Uvođenjem ovih promjena, svim građanima osiguravamo jednaka pravila i uslove i sprječavamo povlašteno korištenje parkinga od strane pojedinaca na štetu i na račun drugih građana."

Reagovao je i gradski vijećnik Muamer Mekić (SDP) koji kaže da dezinformacije oko parkinga imaju za cilj zbuniti javnost.

"Svjesni smo da mnogima uzimamo privilegije bogaćenja, kako u parkinzima, tako reklamnim površinama koje su koristile marketinške firme bez javnog poziva i bez plaćanja, ugostiteljski objekti bliski određenim strankama koji su oštetili stotine hiljada budžet Općine neplaćajući taksu za reklame, hoteli koji nisu pola miliona KM takse platili za parkiranje ispred hotela, otvaranje hotela bez upotrebne dozvole jer su bliski stranci itd... Nećemo odustati, a građani će imati benefit od naših odluka. Veliki broj građana se žali i prijavljuje policiji što se auta nepropisno parkiraju i ne mogu koristiti trotoare. Onda stranke vrše pritisak na policiju kada ona krene raditi svoj posao da prestanu provoditi zakon i dozvole bezakonje, što je apsurd."

Podsjetimo, Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Starom Gradu Sarajevo se oglasio nakon što su podržali odluku o utvrđivanju cijene parkinga, a nakon toga se pokajali jer su "naknadnom analizom utvrdili da ona nije dobra za građane Starog Grada".