Saraj-polje i Kumrovec
46

Dispanzeri za školsku i predškolsku djecu u KS od sada će biti na razdvojenim lokacijama

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavještava da su donijeli odluku kojom se fizički razdvajaju dispanzeri za školsku i predškolsku djecu.

Kako su saopćili iz JU Dom zdravlja, u jeku sezone različitih zaraza i bolesti, mnogi roditelji Dispanzer za predškolsku djecu i Dispanzer za školsku djecu i omladinu izbjegavaju upravo zbog činjenice da bi njihova djeca, tamo gdje trebaju biti liječena, mogla se susresti sa novim virusom.

Upravo iz tog razloga su došli do rješenja u sklopu Organizacione jedinice Novi Grad gdje će se u narednom periodu Dispanzer za školsku djecu i omladinu Kumrovec u potpunosti preseliti u prostorije objekta Saraj Polje gdje će na jednoj strani biti zdrava a na drugoj bolesna djeca.

S druge strane, Dispanzer za predškolsku djecu će u potpunosti biti preseljen u prostorije zgrade Kumrovec gdje će pedijatri na jednoj strani vršiti preglede bolesne djece dok druga strana podrazumijeva vakcinalni punkt na kojem će se vršiti imunizacija djece sa cijelog Kantona Sarajevo.

Planirano radno vrijeme vakcinalnog punkta će podrazumijevati rad u dvije smjene.

Ističu da je ova odluka je donesena od strane menadžmenta JUDZKS uz podršku Ministarstva zdravstva KS i ministra Enisa Hasanovića sa ciljem da se najmlađa populacija prioritizira.

"Razdvajanjem zdrave i bolesne djece će se spriječiti širenje virusnih oboljenja, a uspostavljanjem vakcinalnog punkta će roditelji sa bilo koje općine u KS u dvije smjene moći bez najave doći i obaviti imunizaciju djece", ističu iz JU Dom zdravlja KS.

Dispanzer za školsku djecu i omladinu nastavlja sa radom u sklopu objekta Saraj Polje od 13.09.2024.godine, a vakcinacija pedijatrijske populacije sa područja Općine Novi Grad nastavlja se u DZ Kumrovec od 13.09.2024.godine.