Svjestan pravnog statusa
118

Dodik neće odgovarati, ali zašto druge gura u kršenje Schmidtove odluke

B. R.
Glavni odbor SNSD-a
Glavni odbor SNSD-a
Zbog istrajnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se provodi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske neće krivično odgovarati on, već bi mogli odgovarati oni koji ga budu implementirali.
Visoki predstavnik Christian Schmidt je ranije ove sedmice odlučio da suspenduje spomenuti zakon. Njegova odluka je stupila na snagu na dan kada je i donesena.

Osim toga, nametnuo je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ovaj zakon će stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) ili prvog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, koji god od tih dana nastupi ranije.

Schmidt je naglasio da očekuje da će se njegova odluka poštivati, a da će snositi posljedice oni koji to ne budu učinili. No, Dodik je i danas izjavio da će se entitetski zakon provoditi.

"Zakon će se sprovoditi onako kako i piše u njemu, republički organi tu imaju svoje obaveze. Nijednu njegovu (Schmidtovu, op.a.) odluku nećemo objaviti u službenom glasniku, što znači da neće biti primjenjiva u Republici Srpskoj", kazao je.

I sam je naglasio da će ovaj zakon sprovoditi entitetska administracija. S obzirom na to da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, čiji je Dodik član, nije nadležno po pitanju upisa vlasništva državne imovine, Dodik vjerovatno ne bi krivično odgovarao za implementaciju Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Vrlo je izgledno da bi zato odgovarali svi oni koji bi ga primjenjivali, a među kojima su i oni koji rade u geodetskoj upravi. Svjestan da pravno nije odgovoran, Dodik hrabri druge na kršenje zakona.

Zakon o nepokretnoj imovini je jedan od onih kojima vlast u Republici Srpskoj nastoji da ovaj entitet učini što autonomnijim. Pojedini smatraju da je to zapravo jedan od koraka ka separatizmu.

Republika Srpska je državu pokušala lišiti imovine i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Zakonom o šumama i šumskom zemljištu. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je oba zakona proglasio neustavnim. To znači da navedena imovina nije u entitetskom, već državnom vlasništvu. Entitetska vlast je poručila da neće poštivati odluke Ustavnog suda.

Schmidtove odluke i odluke Ustavnog suda nameću više pitanja, a neka od njih su egzistencijalno važna za Republiku Srpsku.

Ovaj entitet se zadužio i na Londonskoj berzi za 350 miliona eura. Nije poznato da li su vladajući založili i ono što je državna imovina ako se dug ne bude mogao vraćati. Ukoliko jesu, to bi moglo značiti da su kupci obveznica uskraćeni za informacije o imovini koja nije mogla biti založena - jer nije entitetska, već državna.

Republika Srpska i Srbija su odlučile da zajedno grade hidroelektrane na Drini. Rijeke nisu entitetska imovina, tako da ovaj projekat, koji državna vlast nije razmatrala, a trebala je, stoji pod velikim znakom pitanja.

Isti slučaj je i sa namjerom da Republika Srpska i Srbija zajedno grade aerodrom u Trebinju. Plan je da se gradi na zemljištu koje je kategorizirano kao poljoprivredno. Napominjemo da je Ustavni sud odlučio da je i poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, što znači da se državna vlast mora pitati i o ovom projektu.