Ponovo u Budimpešti
16

U šta Mađari gledaju? Szijjarto nazvao Dodika "regionalnim liderom stabilnosti"

D. Be.
Predsjednik bh. entireta RS Milorad Dodik sastao se jutros u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Sastanku su prisustvovali i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Szijjarto je poručio da je "Dodik regionalni lider stabilnosti i da su konsultacije sa njim uvijek korisne."

"Za uspješnu integraciju Zapadnog Balkana ne smijemo govoriti o Zapadnom Balkanu, već sa Zapadnim Balkanom", napisao je Sziijarto na Facebooku.

Szijjarto je i ranije stajao u odbranu Milorada Dodika protiveći se uvođenju evropskih sankcija lideru SNSD-a, no izjava da je Dodik "regionalni lider stabilnosti" dovodi do pitanja iz koje perspektive i koliko (ne)objektivno Mađari posmatraju situaciju u BiH i koga vide kao glavnog kočničara u našoj državi, uprkos činjenici da vlast na čelu s Orbanom ima izvrsne odnose sa vlastima u bh. entitetu RS koji se zasnivaju na ekonomskoj saradnji.

Dodik koji godinama svojom politikom i retorikom narušava stabilnost BiH, koči euroatlantske integracije, remeti unutrašnje odnose, vrijeđa, podriva Dejtonski mirovni sporazum i ucjenjuje teško da može biti "regionalni lider stabilnosti".

Kako je najavljeno, Dodik će danas u Budimpešti i sa Szijjartom te sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom budimskim Lukijanom.