Unutarstranački klanovi
84

Dodik pred teškim izborom: Dobojska struja nosi 20 hiljada glasova i ne želi odustati od Radinkovića na čelu SIPA-e

D. Be.
Milorad Dodik, Sanja Vulić i Obren Petrović
Milorad Dodik, Sanja Vulić i Obren Petrović
Imenovanje aktuelnog načelnika Policijske uprave Doboj Slobodana Radinkovića za direktora SIPA-e jučer je skinuto s dnevnog reda Vijeća ministara BiH što znači da on nije odbijen kao kandidat jer državni ministri nisu ni glasali za taj prijedlog.
Protiv stavljanja na dnevni red ove tačke bili su predsjedavajuća Borjana Krišto i dopredsjedavajući Zukan Helez jer su procurile informacije da su tokom razgovora dvije kriminogene osobe koje su bile pod posebnim istražim radnjama (prisluškivanje, a na Sky, op.a.), istražitelji zabilježili i detalj kada oni pričaju "da će Slobodan Radinković biti novi direktor SIPA-e i da će šef dobojske policije postaviti čovjeka koji će ih nastaviti paziti".

Nakon ovih informacija koje su se pojavile iz obavještajnih struktura, prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića stavljen je na čekanje i sada je pitanje kada će imenovanje direktora SIPA-e ponovo doći na dnevni red odnosno kada će se postići saglasnost koalicionih partnera o jednom kandidatu.

Nešić insistira da Radinković bude prvi čovjek SIPA-e, iako postoje informacije da za njega nije postojala 100% podrška u vladajućoj partiji u RS-u na čijem čelu je Milorad Dodik.

Tako je već poznato da struja okupljena oko Nebojše Radmanovića lobira za Darka Ćuluma, dok je dobojska struja predvođena Obrenom Petrovićem i Sanjom Vulić snažno agitovala za Radinkovića, i ne želi odustati.

Nenad Nešić i Sanja Vulić
Nenad Nešić i Sanja Vulić

Postoje informacije da Dodik ne planira riskirati da izgubi blizu 20.000 sigurnih glasova u Doboju koje nosi tamošnja SNSD-ova organizacija te da će pokušati pronaći rješenje za novonastali problem i preko partnera u državnoj koaliciji "progurati" Slobodana Radinkovića na mjesto direktora SIPA-e.

Ako se to ne desi, tačnije ako Radinković otpadne, pitanje je koliko će Dobojlije zamjeriti šefu SNSD-a i kako će se to odraziti na biračko tijelo koje godinama čvrsto drži jedan kurs pod palicom Obrena Petrovića i Sanje Vulić koji su državni parlamentarci pa i sa te strane mogu "ucjenjivati" Dodika kako bi izdejstvovali važnu pobjedu na terenu u borbi za direktora SIPA-e.

Dvije ruke u državnom parlamentu i blizu 20.000 sigurnih glasova ili rizik s drugim kandidatom za šefa SIPA-e - pred Dodikom je težak izbor.