Sankt Petersburg
302

Dodik više i ne krije da je "ruski igrač": Probat ću od Putina saznati planove da se i mi prilagodimo

M. G.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Milorad Dodik predsjednik RS neposredno prije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Petersburg rekao je da će "prvo zahvaliti Putinu zbog stava Rusije u Generalnoj skupštini UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici".

"To je važno pitanje koje ću pokrenuti s Putinom i staviti na dnevni red. Prvo, želim mu se zahvaliti za jasan stav jer su i oni rekli da to ne doprinosi pomirenju i da satanizira jedan narod. Putin to shvata i on je protiv toga," rekao je Dodik.

Ali onda je Dodik dao zanimljivu izjavu koja zapravo potvrđuje da on svoju politiku usklađuje s Rusijom i Putinovim potezima.

"Ono na što ćemo se fokusirati jeste da saznam koji su planovi i projekcije za budućnost, jer se tako i mi možemo prilagoditi kroz naša planiranja i odnose," izjavio je Dodik.

Nakon toga, Dodik je hvalio Putina kao snažnog lidera.

"Pokazao je sposobnost da vodi veliku i moćnu Rusiju, u kritičnim trenucima je morao donositi teške odluke. Znam iz ranijih razgovora koliko ga opterećuju stradanja bilo koga, ali morali su se braniti na ovaj način. O svemu tome ćemo razgovarati," istakao je Dodik.

Na kraju je najavio da će tražiti od Putina da razmotri načine kako bi RS mogla sudjelovati u forumu BRICS-a.

"Rusija sada predsjedava BRICS-om. Održava se Forum BRICS-a i ja ću zamoliti Putina da vidi mogućnosti kako osigurati prisustvo RS i njenu vidljivost na tom forumu, jer pored opredjeljenja ka EU, moramo imati otvorene kanale saradnje i dogovore s drugim zemljama, uključujući one u okviru BRICS-a," zaključio je Dodik.